Bij de gratie Gods

Aardig ideetje van D66, deze week bij de begrotingsbespreking. Alle Nederlandse wetten beginnen met de tekst: “Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden” (et cetera). Van de Democraten mag Gods gratie wel vervallen. Volgens Alexander Pechtold moet de scheiding tussen kerk en staat ook in wetsteksten helderder worden aangebracht. Daar lijkt me niets mis mee. Net zo goed als het geen kwaad kan om de 2-euromunt te bevrijden van de tekst ‘God met ons’ en de Troonrede niet langer te laten afsluiten met de wens dat de Heer zijn best doet voor dat volkje aan de Noordzee.

Bij de VVD -u weet wel, de partij die ten aanzien van de weigerambtenaar diep boog voor de relimalloten van de SGP- denken ze daar anders over. ‘Een mooie ceremoniële tekst met een lange traditie’, meent VVD-woordvoerder Brigitte van der Burg over de goddelijke gratie. In het Noordhollands Dagblad maakte ze het nog iets bonter: de betreffende passage heeft ‘geen feitelijke betekenis’en hoeft daarom niet te worden aangepast. Ceremoniële teksten zonder feitelijke betekenis, maar met een lange traditie: ik moet onmiddellijk denken aan de Protocollen van de wijzen van Zion. Aan de Grondwet van de voormalige Sovjet-Unie. Aan het verzameld werk van Jomanda. Aan de beursadviezen van Rienk Kamer. Je hebt er in de praktijk niets aan en ze werken altijd averechts. Toch blijven er mensen in geloven. En die zijn niet eens allemaal van de VVD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *