Frans Timmermans

Ai, Frans Timmermans wil mijn partijtje verbieden. Of wellicht toch niet. Ik zal proberen om het uit te leggen.

PvdA-Kamerlid Timmermans suggereerde deze week om de PVV aan banden te leggen. Ter onderbouwing gebruikte hij een amalgaam aan argumenten, van Duitsland dat duidelijker dan Nederland grenzen stelt aan de toelating van politieke partijen tot het gebrek aan PVV-leden en van ‘het afdrijven van de rechtsstaat’ tot het niet onderschrijven van de Grondwet door Wilders en zijn kornuiten.

Toen ROSA in de gemeenteraad van Zaanstad kwam moesten de afgevaardigden -eerst één, later twee- beloven de Grondwet te onderschrijven, net als alle andere raadsleden in Nederland overigens. Wij maakten daarbij altijd een voorbehoud. Zo zagen we er, om twee voorbeelden te noemen, geen heil in om trouw te beloven aan het koningshuis en bevielen de passages in de Grondwet over het roemrijke Nederlandse defensieapparaat ons niet. En dus lieten we voorafgaand aan de belofte in de raadszaal weten dat we ons aan onder meer deze punten niets gelegen lieten liggen.

Dat mag dus niet van Frans Timmermans. Die daarmee in feite zegt dat de Grondwet eeuwig en onveranderlijk is. En dat wie het niet eens is met bepaalde onderdelen in de Grondwet (Pim Fortuijn wilde bijvoorbeeld artikel 1 geschrapt hebben) uit het politieke bestel verwijderd dient te worden. Raar standpunt.

Er zijn tal van redenen om de PVV aan te pakken, om te beginnen omdat het een racistische partij is die trekken vertoont van de vooroorlogse NSB. Maar laat svp die Grondwet in dit verband buiten beschouwing.

 

1 gedachte over “Frans Timmermans”

  1. De grondwet geldt voor ons allemaal. Maar aangezien het mogelijk is om de grondwet politiek aan te passen (met alle bijpassende ingewikkelde procedures), moet het ook mogelijk zijn om daar een politieke mening over te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *