Norit als schoonmaakmiddel

Volgende week woensdag presenteert de universiteit van Wageningen de resultaten van een meerjarig onderzoek met een Zaanse component. De firma Norit heeft daarin namelijk een grote rol. Dit bedrijf, te vinden bij de Hempont, is een kleine eeuw geleden door Abraham Wijnberg opgezet in Zaandam (door Norit zelf op de Engelstalige website overigens Zandaam genoemd).

Waar gaat het om? De universiteit heeft zo’n 120 vissen laten zwemmen in enkele proefsloten vol bagger uit de Biesbosch. In een van die sloten was vervuild slib gemengd met door Norit geproduceerde kool. Resultaat: het gehalte aan (gevaarlijke) pcb’s in vissenvet nam met een factor tien af. In een vergelijkbare sloot liep de concentratie polychloorbifenylen daarentegen op tot een zo goed als dodelijke dosis. De actieve kool, door mensen onder meer gebruikt om darmstoringen tegen te gaan, ving de verontreiniging weg.

Het is een tamelijk spectaculaire ontdekking. Vervuilde bagger is in Nederland een levensgroot probleem. Baggeren in natuurgebieden is kostbaar en schadelijk. Door er actieve kool op los te laten kan de tijd z’n werk doen zonder, naar het nu lijkt, schadelijke bijeffecten. n daar waar wel gebaggerd kan en/of moet worden kan de bagger worden gemengd met kool, waarna de tweedehands grond schoon en wel hergebruikt kan worden. Bijvoorbeeld in de wegzakkende veenweidegebieden van de Zaanstreek. 

Over anderhalve week worden tijdens een symposium de details bekendgemaakt van deze uitvinding. Het lijkt me goed als er wat afgevaardigden uit de politiek en het bedrijfsleven op de eerste rij zitten. De mensen van Norit zullen er ongetwijfeld zijn. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *