Poelenburg schiet niet op

Poelenburg is nu vijf jaar krachtwijk. Of prachtwijk. Vogelaarwijk, zo u wilt. Het CBS noemt het een aandachtswijk. Hoe dan ook, Poelenburg is een van de veertig buurten in Nederland die er vijf jaar geleden slecht voorstonden en dringend hulp behoefden. De woningen waren er matig tot slecht, het gemiddelde inkomen was laag, de werkloosheid hoog. Met de gezondheid van veel inwoners ging het matig. Er was relatief veel schooluitval. En zo ging er nog het een en ander fout.

Sinds 2007 zijn er daarom miljoenen gepompt in deze achterstandsgebieden. Zo ook in het Zaandamse Poelenburg. Zij het niet genoeg. En niet altijd op de juiste wijze. De gemeente en de corporaties hadden prachtige plannen voor het opknappen van de wijk, maar daar is vooralsnog niet heel veel van waargemaakt. Er is eerder sprake geweest van het aanbrengen van (heel dure) schmink op een uitgedoofd en toch al niet beeldschoon gezicht dan van een complete en broodnodige make-over. De gevolgen zijn te lezen in de deze week gepresenteerde CBS-monitor, die gegevens bevat over Poelenburg en de 39 andere Vogelaarwijken.

Het enige stukje Zaanstad in de monitor staat er grosso modo nog net zo slecht voor als vijf jaar geleden, zo kan ik de nieuwste monitor geloof ik wel samenvatten. Conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek: “Nu, halverwege de wijkenaanpak, kent Poelenburg nog veel achterstanden ten opzichte van het stedelijk gemiddelde van Zaanstad. Dit geldt voor vrijwel alle thema’s met uitzondering van integratie.”

Het wordt nu toch echt tijd voor een radicale oplossing van de problemen in Poelenburg. Anders wordt de achterstandswijk een afvalwijk.

Minister Vogelaar in Poelenburg

     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *