Provinciale onderonsjes

Anderhalf jaar geleden begon ik een bescheiden overzicht van VVD’ers die het verschil tussen mijn en dijn niet kenden. Ik ben er na een tijdje mee opgehouden, omdat de rij schier onuitputtelijk bleek. Zie bijvoorbeeld ook dit bericht. Ongelooflijk dat de liberalen in de peiling van Maurice de Hond inmiddels op 44 Kamerzetels staan.

Het Noordhollands Dagblad bracht dit weekend een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek. Aan de hand van mailwisselingen werd aangetoond dat enkele oud-gedeputeerden het algemeen belang vermengden met het eigenbelang. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor de VVD-afgevaardigden. Over Ton Hooijmaijers hoef ik het niet meer te hebben. Dat doen het Openbaar Ministerie en de rechter al. Maar opvallend is ook de rol van iemand als Henry Meijdam, de man die het nog geen jaar volhield als burgemeester van Zaanstad. Na zijn vertrek als gedeputeerde oefende Meijdam meerdere malen druk uit op zijn opvolgers in de provincie. Namens enkele bouwbedrijven lobbyde hij (VVD) op iets te stevige wijze richting Laila Driessen (VVD) en Ton Hooijmaijers (VVD). Hier zo’n mail, waarbij sociaal-democratische ambtenaren als te kritisch worden weggezet en het algemeen belang ondergeschikt wordt gemaakt aan het VVD-partijbelang.

Helaas lijkt ook GoenLinks-Gedeputeerde Albert Moens in de fout te zijn gegaan. Hij laadde op z’n minst de schijn van belangenverstrengeling op zich, door als bestuurder zaken te doen met een bedrijf waarbij hij even later in dienst trad. Toen Moens nog burgemeester was van Oostzaan, tussen 1998 en 2003, zat ik eenmaal per jaar voor overleg op zijn werkkamer. Hij mocht dan met graagte en smakelijk vertellen over de ons-kent-onscultuur in zijn dorp. Het lijkt er sterk op dat hij dat cultuurtje heeft geëxporteerd naar het provinciehuis in Haarlem, waar hij tot 2008 aan de knoppen draaide.

Hopelijk besluit Provinciale Staten op korte termijn tot een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken binnen de eigen gelederen.  

 Albert Moens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *