Geffen

Geffen is een plaats in Noord-Brabant waar je normaal gesproken zelden over hoort. En misschien moeten we dat maar zo houden. Want de reclame die het dorp de afgelopen dagen voor zichzelf maakte is tamelijk gênant. De gemeente bedacht dat er een oorlogsmonument moest komen. Dat is een mooi idee, al kwam het -67 jaar na de Tweede Wereldoorlog- een beetje laat. Vervolgens ging het op alle fronten mis. Tot aan de onthulling toe, afgelopen zaterdag.

Allereerst was daar de tamelijk smakeloze gedachte dat op de gedenksteen ook de namen moesten komen van de in Geffen gesneuvelde Duitse militairen. Naast die van bijvoorbeeld de joodse slachtoffers. Hoe dom/harteloos/onnadenkend (doorhalen wat niet van toepassing is) kun je zijn? Na protesten werd op het laatste moment van dit onzalige idee afgezien. Wat overbleef was een  zeldzaam ingeïnspireerd monument. Met, om een of andere reden, het woord ‘verzoening’ tussen aanhalingstekens. Wat doen die haakjes daar? En waarom heeft iemand het lettertype Comic Sans op dat graniet gebeiteld? Dat is ook al niet slim. Comic Sans is zo impopulair dat er zelfs een hele tegenbeweging omheen is gebouwd.

Wat mij echter nog meer stoort is de vervangende tekst. Kijk eens goed naar de (ook taalkundig) lelijke zin: “Ter nagedachtenis van alle slachtoffers van oorlogsgeweld.” Hoezo ‘alle slachtoffers’? Die Duitse soldaten ook? Jammer dat er in Geffen geen landverraders zijn doodgeschoten door de illegaliteit. Hadden ze eveneens een mooi plekje op die grafsteen kunnen krijgen. 

Om het op z’n Brabants te zeggen: wat een zultkoppen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *