Bokketocht

Nog een paar dagen en het weer slaat om van 20 graden -belachelijke, maar aangename temperatuur voor half oktober- naar de helft daarvan. Trek de truien maar uit de kast. En maak een tocht waarbij het bokbier centraal staat. Altijd leuk, zo’n bokketocht. Tenzij het uit de hand loopt natuurlijk. Maar daarvan was dit jaar gelukkig geen sprake. Het Zaanse Bokbierfestival verliep in een gemoedelijke sfeer, las ik in Dagblad Zaanstreek. Het artikel was verluchtigd met een foto van café Zaanzicht. Mooie, oude horeca, zoals op het plaatje te zien is. Een hele groep mensen met een biertje in hun hand. En op de achtergrond een rookwolk. Brand? Stoom uit de keuken? Niet echt. Bij het raamkozijn staat iemand te roken.

Het is precies de reden waarom ik niet vaak in Zaanzicht kom. Of in bijvoorbeeld in het Heerenhuis, nabij ’t Kalf. Rookverbod of niet; er wordt daar naar hartelust gepaft. Zijn de controles verdwenen? Worden er geen boetes meer uitgedeeld? Is er een nieuw faciliteerbeleid voor verslaafden in werking gesteld?

Toen ik nog in de gemeenteraad zat werd ik benaderd door een kennis die een protestactie wilde houden tegen het rookverbod. Of ik ook het woord wilde voeren tegen dat in zijn ogen vermadelijde overheidsbeleid. Toen ik zei voor- en geen tegenstander te zijn van dat beleid, werd het een paar seconden stil aan de andere kant van de lijn. Hij behoorde tot de groep rokers die zich niet kunnen indenken dat mensen geen behoefte hebben aan tweedehands walmen die de kleren en longen vervuilen. Uiteindelijk hebben een VVD’er en een PVV’er het woord gevoerd op de manifestatie. Nou ja, dat waren toch al de promotors van het egoïsme. Maar kan het nieuwe kabinet weer even de handhaving opvoeren? Zaanzicht is verder namelijk best een leuk café.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *