Voormalige burgemeesterskandidaten

Grappig. Bij toeval schoven er de afgelopen weken twee mensen door het beeld die het grote publiek al bijna vergeten is. En die allebei eind vorige eeuw solliciteerden naar het burgemeesterschap in Zaanstad.

Allereerst was daar Ina Brouwer (CPN, GoenLinks, PvdA). Na het vertrek van Jolande Sap dook dit voormalige communistische kopstuk onder meer op bij Pauw&Witteman en Tros Kamerbreed om uit te leggen dat het met GroenLinks best wel weer goed kon komen. In 1992 solliciteerde ze naar de vacante burgemeesterspost in Zaanstad. Ze werd het nog bijna ook. Helaas voor haar ging de PvdA dwarsliggen; die wilde geen GroenLinkser aan het hoofd van B&W. Uit wraak stemde het andere deel van die commissie vervolgens tegen gegadigde nummer 2, PvdA-lid Margreeth de Boer. Daarop werd nummer 3 de winnaar, compromis-kandidaat Hannie Bruinsma-Kleijwegt (eveneens PvdA).

Bruinsma ging in 1996 voortijdig met pensioen, waarna er een nieuwe sollicitatieronde volgde. De winnaar werd Ruud Vreeman (PvdA). Maar bij de laatste drie zat ook een onberispelijk geklede Groninger, die -helaas voor hem- verbaal net iets minder goed uit de hoek kwam dan Vreeman. Max van den Berg viel dus buiten de boot. Hij is tegenwoordig commissaris van de koningin in Groningen en moet vanuit die positie toezien hoe zijn partijgenoten er in de gelijknamige stad een puinhoop van maken. Voorheen was hij als wethouder een van de rode kopstukken in deze studentenstad, vandaar dat zijn portret de afgelopen dagen een paar keer voorbijkwam.

Wie er na Ruud Vreeman allemaal soliciteerden naar het burgemeestersambt in Zaanstad mag ik helaas de komende zeventig jaar niet vertellen, omdat ik er via de gemeenteraad zelf bij betrokken was. Voor meer informatie verwijs ik naar De Gelderlander.

File:Max van den Berg.jpgMax van den Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *