Afscheid van de PvdA

In Zaanstad zegden onder meer oud-raadslid Ann-Tine Thijssen en voormalig wethouder Harm Jan Egberts de PvdA vaarwel. Egberts, ooit PSP-bestuurslid, stapte zelfs over naar de VVD. Op landelijk niveau zijn er inmiddels ook de nodige sociaal-democraten weggelopen, zij het soms met heel andere motieven dan de Zaanse vertrekkers. Ze voelen zich door de partijtop weggegezet als ‘graaiers’ en pikten dat niet. Het weekblad Vrij Nederland gaf een overzicht van prominente PvdA’ers die de partij verlieten. Stuk voor stuk zijn het mensen die in de (semi-)publieke sector werk(t)en en daar meer dan de Balkenendenorm verdien(d)en.

Om er een paar te noemen: Margriet Drijver (woningcorporatie Com Wonen, €197.887,-), Eveline Herfkens (VN-functionaris, streek alleen al aan huursubsidie drie ton op) Dirk Jan Verbeek (Groene Hart Ziekenhuis, €223.634,-), Emile Lohman (Universitair Medisch Centrum St. Radboud, €303.411,-) en Marjanne Sint (Stichting Isala Klinieken, €255.911,-). Diederik Samsom en Hans Spekman hebben de jacht ingezet op de veelverdieners binnen de eigen partij.

Vrij Nederland  vraagt zich af ‘of de PvdA niet het kind met het badwater weggooit. Kan de partij het zich wel veroorloven een hele generatie van de eigen bestuurders van zich te vervreemden, nu de partij weer gaat regeren?’ Dat lijkt me korte-termijndenken. Een sociaal-democratische partij die zegt op te komen voor de onderliggende groepen in de samenleving kan het zich niet veroorloven hebzuchtigen die de publieke sector leegschrapen de hand boven het hoofd te houden. Daarmee maakt ze zich volslagen ongeloofwaardig. Op de lange termijn houd je dan misschien wel die rijke bestuurders binnenboord, maar heb je je natuurlijke achterban definitief van je vervreemd.

Verrassend overigens in dit verband dat de PvdA zojuist Martin van Rijn, de huidige bestuursvoorzitter van PGGM (€402.000,-) tot staatssecretaris heeft benoemd. Hoe leg je dat nou weer uit aan je kiezers?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *