Dierencircussen

Een relatief bescheiden, maar daarom niet minder interessant voornemen in het nieuwe regeerakkoord is het verbod op circussen met wilde dieren. Negen jaar geleden -de Partij voor de Dieren zat nog niet in de Tweede Kamer- presenteerde ik namens ROSA de notitie Het dierenleed dat circus heet. Het was een uitvloeisel van de acties die mijn partijtje in de voorgaande jaren had gevoerd tegen het bestaan van circusdieren. Het werd een moeizame tocht door de woestijn. Met name GroenLinks en de SP steunden het idee om circussen met dieren niet langer toe te staan in Zaanstad. Maar hoewel er een GroenLinks-wethouder zat die een verbod toezegde, de PvdA en de VVD langzaamaan ook overstag gingen en Zaanstad zelfs een dierenwelzijnsnota produceerde (die vervolgens, hoe toepasselijk, een papieren tijger en een dooie mus ineen bleek te zijn), kwam dat verbod er niet. Wethouder Linnekamp had telkens een nieuw excuus waardoor het volgens hem niet mogelijk was circussen met dieren te weren.

Enfin, het kabinet is nu aan zet. Laten we hopen dat circusdieren snel verdwenen zijn. Dergelijk vermaak mocht in de Middeleeuwen misschien algemeen geaccepteerd zijn, anno 2012 is het pesten en martelen van beesten alleen nog iets voor zieke geesten.

File:Flickr - …trialsanderrors - The realistic jungle menagerie, circus poster for Barnum ^ Bailey, 1897.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *