Donkere kamer van Damokles

Vanaf morgen krijgen de leden van de openbare bibliotheek De donkere kamer van Damokles kado. Leuk, zo’n boek van Willem Frederik Hermans. Jammer alleen dat het zo’n matig werk is in het oeuvre van deze dwarse auteur. De dialogen zijn houterig en vaak veel te lang. Hermans was slecht in het beschrijven van emoties en gevoelens. Het verhaal is ongeloofwaardig (heeft er één verzetsstrijder bestaan die alles en iedereen in zijn ongeving vertelde wat hij uitspookte aan illegale handelingen?). En het boek wemelt nog van de taalfouten ook.

Veel interessanter is het verhaal over de film die werd gemaakt naar aanleiding van De donkere kamer van Damokles (soms ook geschreven als Damocles; Hermans wijzigde druk op druk, en de uitgever ook). Fons Rademakers regisseerde het alom bejubelde Als twee druppels water. Helaas voor hem en de acteurs liet sponsor Freddy Heineken, wiens maîtresse meespeelde in de film, het resultaat uit de bioscoop halen. De reden is nooit opgehelderd, maar waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat zijn vriendinnetje hem de bons had gegeven.

Enfin, wie zich er in wil verdiepen: het onvolprezen tv-programma Andere Tijden wijdde er deze week een aflevering aan. Duurt slechts een half uurtje en is mijns inziens meer de moeite waard dan het boek. De film wordt trouwens de komende weken ook weer vertoond, na een ban van tientallen jaren. En als klap op de vuurpijl komt Hermans’ biograaf Willem Otterspeer op 2 november in Zaandam vertellen over Hermans en zijn donkere kamer. Geniet ze!

 

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *