Joop van den Ende in Oostzaan

Dat Henk van Gelders afgelopen week gepresenteerde biografie over Joop van den Ende (vijf sterren in de Volkskrant) veel media-aandacht trekt is logisch. Zowel journalist Van Gelder als theatertycoon Van den Ende kennen de weg naar de diverse platforms. Wat een beetje ondersneeuwt bij alle attentie, maar wel interessant is voor de Zaankanters ons onder ons, zijn de beginjaren van het imperium-Van den Ende. Een halve eeuw geleden startte twintiger Joop namelijk in Oostzaan met wat zou uitgroeien tot een ongekend groot en invloedrijk vermaaksbedrijf.

Joop van den Ende trouwde toen in Oostzaan met de in die gemeente opgegroeide An. Vanuit haar ouderlijk huis aan de Jacob Honigstraat 17 (een omgeving die later werd geconfisceerd door Amsterdam) begon hij een artiestenbureautje. Soms nam hij met verdraaide stem de telefoon op, om daarna ‘door te verbinden’ met de directeur; hijzelf. Dat moest de indruk wekken dat er een echt kantoor met meerdere medewerkers actief was. Van den Ende leende ook zijn startkapitaal bij de plaatselijke bank van Oostzaan, een paar duizend gulden.

Het heeft me altijd verbaasd dat de gemeente Oostzaan of de instellingen in het dorp -voor zover ik weet- nooit een beroep hebben gedaan of zelfs maar hebben gerefereerd aan de Oostzaanse tijd van Joop van den Ende, de beginperiode van wat zou uitgroeien tot een megabedrijf. De man is alive and kickin’. Het Oostzaanse theater zit in de financiële problemen. Is dit misschien het juiste moment om vanuit Oostzaan een belletje te plegen met Joop?   


Joop van den Ende in zijn Oostzaanse tijd, als clown Tako (foto uit ‘Joop van den Ende, de biografie’)

4 gedachten over “Joop van den Ende in Oostzaan”

  1. Interessant is dat De Typhoon een belangrijke rol heeft gespeeld in de eerste revuejaren van Van den Ende. Oostzaner Ab Koele, Typhoon’s evenementen- en puzzepaginaman heeft plaatsgenoot en vriend Joop flink aan publiciteit geholpen. De eerste André van Duin-reveus kwamen zo in De Speeldoos terecht, met kortingen voor Typhoon-lezers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *