Evenredige vertegenwoordiging

Het nieuwe kabinet is rond en bevat niet de 50% vrouwelijke PvdA-bewindslieden die Diederik Samsom nastreefde. Over het aantal allochtonen valt al helemaal weinig goeds te melden, noch bij de VVD, noch bij de PvdA.

Vorige week stuurde minister Spies de ‘Staat van het Bestuur 2012 naar de Tweede Kamer. Daarin valt onder meer te lezen hoe het er voorstaat met de vertegenwoordiging van vrouwen en allochtonen in het openbaar bestuur. Erg positief zijn de uitkomsten niet. 26,5% van de raadsleden is vrouw, slechts 7% allochtoon. Om er maar iets willekeurigs uit te pikken. Van de Nederlandse wethouders is slechts 19,5% en 5% van buitenlandse komaf. Netaan één op de vijf burgemeesters is van het vrouwelijk geslacht.

Laten we die cijfers eens afzetten tegen de Zaanstedelijke percentages. Zestien van de 39 raadsleden is hier vrouw, en dat is dus ruim boven het Nederlandse gemiddelde. Vijf raadsleden (bijna 13%) zijn van allochtone komaf, dus dat zit ook wel goed. Drie van de zeven collegeleden is vrouw, en tot een dikke maand geleden waren dat er zelfs vier. Barbara Visser vertrok toen naar de Tweede Kamer. Ware dat niet het geval geweest, dan had er zelfs nog wat buitenlands bloed door de college-aderen gestroomd (Barbara heeft de Nederlandse en de Kroatische nationaliteit). En 100% van de burgemeesters in Zaanstad is vrouw. 

Zaanstad ligt keurig op koers qua evenredige vertegenwoordiging. Nu de rest van het land nog.

(Ter vergelijking: in Rwanda zijn 45 van de 80 parlementariërs vrouw.)

En dan nog even dit: de ROSA-bijeenkomst met Roel van Duijn, die voor aanstaande woensdagavond gepland stond in De Groote Weiver in Wormerveer, wordt uitgesteld. Roel kampt met medisch ongemak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *