Loze politiebelofte

Omdat ik een weekje vrij ben ontdekte ik vandaag pas het bericht in Dagblad Zaanstreek dat de politie sinds eind vorig jaar SAM hanteert. Dat staat voor Service aan Melders en betekent dat mensen die de politie bellen vervolgens zo snel mogelijk te horen krijgen wat de agenten vervolgens hebben gedaan. Er stond een concreet voorbeeld bij: “Iemand belt de politie vanwege overlast van een groep jongeren in de straat. Harde muziek, geschreeuw, herrie van brommers. Een team van agenten, dat op dat moment rondrijdt in een auto, krijgt die melding door van de meldkamer en gaat erop af. Ze zijn daarmee als het ware ‘eigenaar’ geworden van de betreffende melding. (…) In het geval van die overlast door jongeren kunnen er waarschuwingen of erger bekeringen uitgedeeld zijn. Maar hoe het ook is opgelost, de agenten die zich ermee hebben bemoeid, laten zo snel mogelijk aan de melder weten wat ze hebben gedaan. Als het even kan, gaan ze meteen bij de melder langs, bellen ze aan en vertellen wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn. Mocht dat vanwege andere prioriteiten niet kunnen, of tactisch onhandig zijn, dan wordt later contact gelegd met de melder.”

Nee maar, is dat toevallig. Drie dagen voor bovenstaand artikel verscheen nam ik contac op met de politie. Naast mijn woning waren jongeren niet voor het eerst lawaai en rotzooi aan het maken, met opgevoerde brommers aan het crossen en -en met name daar belde ik over- bezig om een verkeersbord in de Voorzaan te kieperen. ‘Wat kinderachtig’, reageerde de dame van de meldkamer empathisch. En ze beloofde om er werk van te maken. De politie heb ik die avond niet gezien, al sluit ik niet uit dat ze daardwerkelijk zijn langsgereden. De volgende ochtend bleken twee verkeersborden uit de grond te zijn gewrikt en spoorloos verdwenen. Een gloednieuw derde bord stond er zieltogend en kromgebogen bij, als laatste overlevende.

We zijn inmiddels bijna een week verder. Wanneer krijg ik bericht van SAM?

  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *