Gesloten gemeenteraad

Gisteren voor het eerst in 2,5 jaar weer eens een vergadering van de Zaanstedelijke gemeenteraad bezocht. Het was gezellig, een beetje reünieachtig.

De nieuwe raadszaal is bijna intiem te noemen. Waar op het Bannehof de tafels van de raadsleden ver uit elkaar stonden, is er in het nieuwe gemeentehuis voor gekozen om dubbele rijen te maken,waardoor iedereen dichter bij elkaar zit. Dat heeft ook wat nadelen. Zittend op de publieke tribune zijn bijvoorbeeld lang niet alle volksvertegenwoordigers goed te zien. Omdat er voor is gekozen om de raads- en steunfractieleden geen naambordjes te geven en er ook geen enkele verwijzing bestaat naar de politieke partijen heb je als onbevangen bezoeker geen idee wie er allemaal in de arena zitten. Dat lijkt me niet bevorderlijk om de spreekwoordelijke kloof tussen kiezer en gekozene te verkleinen.

Het laatste geldt ook voor de raadszaal zelf. Aangekomen in het stadhuis zag ik wel verwijzingen naar de raadszaal, maar de toegangsdeuren daarvan waren potdicht. Aan een toevallig passerend griffielid vroeg ik of ik wel naar binnen mocht. Ik kreeg toestemming. In de oude raadszaal waren de wanden van glas. Het maakte het raadsdebat ook transparant (de vorm, niet de inhoud). Ten aanzien het nieuwe gebouw zou ik van harte willen adviseren om de huidige, massief ogende en afwerende deuren te verwijderen en te vervangen door exemplaren met veel glas. Door het huidige interieur lijken gemeenteraad en B&W wel heel erg naar binnen gericht, en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van vormgever Sjoerd Soeters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *