VVD-egoïsme

Zo, en dan waren dit de feiten.

Uitkeringsgerechtigden en mensen met een laag inkomen gingen er dankzij het regeringsakkoord financieel op vooruit. Stellen die samen €70.000,- verdienen zagen de zorgpremie niet stijgen. Mensen met een inkomen van €30.000,- tot €40.000,- bruto gingen er gemiddeld niet op achteruit. Maar duo’s die jaarlijks meer dan €90.000,- binnenkrijgen, leverden ruim 4% in. En alleenstaanden met een inkomen van €70.000,- moesten elke maand €145,- extra betalen aan zorgtoeslag.

De rekensommetjes wijzen uit dat de hogere inkomens gingen inleveren en de lagere veelal niet. Het resultaat: schuimbekkende VVD’ers. Toen er geregeerd kon worden met de racistische PVV hoorde je ze niet, een enkele uitzondering daargelaten. De peperdure JSF moet vooral worden binnengehaald. En dat er slechts €500 miljoen wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking is volgens hen schandalig. Maar kom vooral niet aan de stevig gevulde portemonnaie. Zoals die liberale belastinginspecteur het verwoordde: “Ik voel geen urgentie een deel van mijn inkomen over te dragen aan een bouwvakker of schoonmaker.”   

Ik heb me wezenloos geërgerd aan Mark Rutte die, gevraagd naar zijn grootste ‘pijnpunt’ bij de kabinetsonderhandelingen, meermalen vertelde dat dat de verkleining was van het gat tussen de hoge en de lage inkomens. Nivellering is bij de VVD een scheldwoord. De partij van ‘halen, hebben en houden’ toonde weer eens haar ware gezicht. En dat zag er niet fraai uit. Gulzig. Hebberig. Onvoldaan. Ontevreden, ondanks het royale vier-gangenmenu, de derde auto en tweede vrouw.

Solidariteit met de zwakkeren? Vergeet het maar. Rupsje Nooitgenoeg kiest voor de eigen beurs. De rest kan stikken. Mede dankzij hetzekrant De Telegraaf zijn de onderhandelingen heropend. Wedden dat over een paar weken niet alleen de VVD, maar ook de PvdA (die het regeerakkoord wèl redelijk kon uitleggen) gekelderd is in de peilingen?  

1 gedachte over “VVD-egoïsme”

  1. Hoi Erik,
    Een artikel naar mijn hart. Bij alle argumenten bekruipt mij vooral plaatsvervangende schaamte. De VVD achterban komt in opstand nu ze ook een bijdrage moeten leveren. Waren het niet juist VVD’ers die zo gemakkelijk praten over mensen met een laag inkomen, met een uitkering dat dezen hun eigen verantwoordelijkheid moesten nemen? Mensen met succes klagen dus gewoonweg harder dan mensen met minder succes? Wordt het niet tijd dat nu ook eens de VVD aanhang het uitsluitend eigenbelang en eigen voordeel laat varen? Altijd maar afgeven op minder succesvollen is wel heel makkelijk. Gelukkig zijn er ook mensen die én succesvol zijn én sociaal en solidair zijn met hen die minder geluk of talent in het leven hebben. En dat geeft hoop voor de samenleving.
    Rob poldner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *