Zaanstad wil meer partijen

ZAANSTAD (ESP) – B&W van Zaanstad wil vanaf 2014 meer raadsfracties. De kabinetsplannen om alleen nog gemeenten toe te staan met meer dan 100.000 inwoners heeft volgens het college als ongewenst bijeffect dat Zaanstad straks niet meer op de eerste plaats staat van plaatsen met meeste partijen. Burgemeester G. Faber heeft daarom de PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren uitgenodigd om ook deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

In Zaanstad zijn momenteel veertien raadsfracties actief. Er is geen enkele andere gemeente die dit hoge aantal evenaart. De plannen in het regeerakoord gaan echter uit van bestuurlijke eenheden met minimaal 100.000 inwoners. Het gevolg daarvan is dat die nieuwe gemeenten ook meer raadszetels krijgen, en dus mogelijk extra partijen. Volgens Faber is de kans groot dat er daardoor vanaf 2014 meer steden zijn met veertien of meer raadsfracties.

Faber: ‘Het grote aantal partijen is een van Zaanstads unique selling points. Het tekent de diversiteit en pluriformiteit van de stad. Bovendien: hoe groter het aantal partijen, hoe levendiger het debat. Daar is iedereen bij gebaat en dat willen we dus graag behouden.’ Ze heeft daarom namens het college een beroep gedaan op de nu nog niet vertegenwoordigde PVV, 50Plus en PvdD om in maart 2014 mee te dingen naar één of meer zetels. ‘Wellicht komen we daardoor uit op vijftien of zestien partijen in de raad’, aldus Faber. ‘Daarmee blijven we waarschijnlijk niet alleen top van de Randstad, maar zelfs van heel Nederland’.

De PVV heeft inmiddels laten weten mee te doen aan de komende verkiezingen. De partij gaat er echter van uit zoveel zetels te halen dat er voor andere partijen weinig overblijft. Faber: ‘Dat is uiteraard niet de bedoeling. We zullen in overleg treden om te zien hoe de zetels enigszins evenredig te verdelen’. PvdD-woordvoerster O. Koeman meldt desgevraagd al blij te zijn wanneer haar partij één zetel haalt. ‘We steunen het idee van het college en gaan wellicht een lijstverbinding aan met GroenLinks, dat gezien de laatste peilingen uit de gemeenteraad dreigt te verdwijnen.’ 50Plus-fractievoorzitter H. Krol zei een oordeel op te schorten tot het najaar: ‘Eerst maar eens zien wie er van ons kandidatenbestand dan nog in leven is.’

De partijen hebben tot eind 2013 om zich in te schrijven voor de verkiezingen.

An Eriks Satirics Production

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *