De revival van Surbeza(?)

Jarenlang was Famiri hét trefpunt voor veel Zaanse Surinamers, Arubanen en Antillianen. Maar de voormalige kerk in de Vinkenstraat waar Surbeza, die het pand runde, feesten en andere bijeenkomsten hield begon in te storten. Sloop bleek onvermijdelijk en sindsdien is Surbeza dakloos. Dat komt overigens niet door geldgebrek, want voor Famiri werden enkele tonnen geïncasseerd. Een nieuw onderkomen kopen of huren zou dus in beginsel geen probleem moeten zijn. Er staat voldoende leeg in Zaanstad.

Het Surbezabestuur heeft het oog nu laten vallen op het voormalige BVO-gebouw aan de Zaandamse Botenmakersstraat 16. Dit gezichtsbepalende pand is gemeentelijk eigendom en sinds twee jaar in gebruik bij de Zaandamse kraakbeweging, die het voor verder verval wist te behoeden. Zaanstad wil het pand wel verkopen. De vraag is echter of Surbeza wel de juiste partner is.

Allereerst was het rond de ex-kerk aan de Vinkenstraat vaak een rommeltje, met veel gebruik van drank en drugs en de nodige lawaaimakers. Wellicht dat daarvan geen sprake zal zijn in de Botenmakersstraat, maar Famiri zal wel haar geld moeten verdienen via de horecaopbrengsten. Er zullen, als vanouds, veel feesten komen, al dan niet met livemuziek. En dan is het BVO-gebouw niet automatisch de beste plek. Het gebouw is namelijk aan alle kanten omringd door seniorenwoningen, een zorgcentrum en reguliere huizen. Het pand is niet geïsoleerd, hetgeen geluidsoverlast betekent zodra de versterker voorbij de 50 decibel komt. En ik kan me niet voorstellen dat Famiri voldoende middelen in kas heeft of krijgt om het gebouw zowel aan te kopen, op te knappen als te voorzien van afdoende isolatiemateriaal.

Voorzitter Roël Dissels hanteert bovendien een merkwaardige manier van onderhandelen. Alvorens het gebouw te kopen wil hij de krakers er al uit hebben. Dat is natuurlijk de omgekeerde gang van zaken; zonder koopcontract heb je geen rechten op welk pand dan ook. Door bovendien nu al de confrontatie te zoeken met de krakers -die zich al lang bereid verklaard hebben te vertrekken zodra de koop is gesloten- zoek je de problemen welbewust op. Apart dat Dissels, die toch al geruime tijd gemeenteraadslid is, de regels niet kent op dit gebied. En dat zijn sympathie voor de kraakbeweging, die hij als GroenLinks-vertegenwoordiger een warm hart toedroeg, als sneeuw voor de zon is gesmolten nu het eigenbelang een rol speelt.

Het zou wel eens een lange strijd kunnen worden voordat Surbeza Botenmakersstraat 16 in handen heeft.   

 
De laatste dagen van Famiri in de Vinkenstraat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *