Groen over groen

Hij poseerde gisteren in de krant voor het bepaald niet gelukkigste voorbeeld van het nieuwe Zaanse bouwen. PvdA-raadslid Louis Groen stond op de foto in Dagblad Zaanstreek voor kledingzaak Vila. Die winkel bevindt zich in een pand dat het afgelopen jaar is gebouwd op de Gedempte Gracht. “Zo kan ‘Zaans’ ook”, luidde het bijschrift.

Louis gaat met een groepje geestverwanten nadenken over vernieuwend Zaans bouwen. “Ik wil over een jaar of wat bij het folderen voor mijn partij voor een pand komen te staan en dan denken: ‘hé, dit is wel Zaans, maar niet groen’.” En dus namen Louis en zijn denkende collega’s plaats voor Vila, blijkbaar een prototype van dat wel-Zaans-niet-groen.

Dat was ondoordacht. Tot voor kort bevond zich op deze plek de gecombineerde woning-/winkelruimte Gedempte Gracht 75. Het was (veel) meer dan een eeuw oud en een prachtig voorbeeld van het Zaanse bouwen. Het paste bovendien perfect in de Zaanse boodschap die Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters wil verkondigen. Helaas, B&W -inclusief Louis’ eigen partij-, vergat het pand op de monumentenlijst te plaatsenSloop volgde en nu zitten we dus met een pand dat niet lelijk is, maar verder weinig toevoegt aan het Zaanse karakter. 

Het Vila-onderkomen karakteriseert mijns inziens vooral het oude Zaanse denken, toen de gemeente het prima vond als monumentale panden tegen de vlakte gingen. We hebben er op de Gedempte Gracht onder meer de geweldige blokkendozen van de HEMA, V&D, C&A en Blokker aan te danken.

Gelukkig is Louis er ook voorstander van dat de gevel van Ons Huis -het voormalige onderkomen van bootwerkersvereniging Eensgezindheid- terugkeert op de Gracht.

Ons Huis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *