(Vals) zingen op de Zaan

Kan iemand Ton Brekelmans eens naar een cursus raadslid-voor-beginners sturen? De man is al vele maanden verwikkeld in een (deels juridische) strijd, omdat hij als café-eigenaar niet met een eigen boot mag meevaren tijdens het jaarlijkse drank- en zangfeest Zingen op de Zaan. De huidige organisatie heeft er zelfs het bijltje bij neergegooid, omdat Brekelmans hen zou hebben geïntimideerd. En wat doet kroegeigenaar annex POV-raadslid Brekelmans vervolgens? In het wekelijkse rubriekje ‘Fracties nemen stelling’ zijn mening geven over Zingen op de Zaan. “Financiële tekorten en het bezuinigen op de culturele subsidies zijn de ware reden om te stoppen”, schrijft het raadslid Brekelmans (dat dolgraag wil bezuinigen op culturele subsidies voor onder meer De Kade en De Bres). Het evenement ‘mag niet stoppen’, schrijft De Breek, ‘en zou, desnoods met een andere organisator, door moeten gaan’. Zijn tekst in De Zaankanter verscheen op dezelfde dag dat Dagblad Zaanstreek verslag deed van de hoorzitting waar Brekelmans bezwaar maakte tegen de dwangsom die hem was opgelegd om te voorkomen dat hij met een eigen boot zou meevaren tijdens Zingen op de Zaan.   
De man weet werkelijk niet wat het verschil is tussen het algemeen en het eigen belang. Het verbaast me dat zijn collega’s en de burgemeester hem niet af en toe vastpinnen op die dubbele moraal. Misschien omdat ze zich niet gesteund weten door de Gemeentewet, waarin weliswaar staat (artikel 15) dat raadsleden niet mogen stemmen over zaken waarbij ze een persoonlijk belang hebben, maar waar weinig of niets wordt vermeld over het raadsledengedrag buiten de stemrondes om.

Nog een kleine anderhalf jaar, dan krijgen we weer een stemronde. Verkiezingen heet dat. Hopelijk valt Ton Brekelmans in maart 2014 buiten de boot.

Zinken op de Zaan

2 gedachten over “(Vals) zingen op de Zaan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *