De Veronica-aandeelhouders

Enkele weken geleden verscheen er een boekje over de beginjaren van Radio Veronica, Veronica boven water (auteur: Hans Knot). Het is de zoveelste gebundelde publicatie waarin de geschiedenis van de voormalige zeezender aan bod komt. Als ik zeg dat er sinds 1968 minstens vijf Veronica-biografieën verschenen ben ik aan de zuinige kant.

Het merkwaardige is dat in geen van die publicaties, noch in welke krant dan ook door de jaren heen, wordt onthuld wie de pioniers waren die in het geboortejaar 1959 elk zo’n vijfduizend gulden staken in de piraat-in-wording. Hadden deze twintig personen niet hun nek uitgestoken en hun spaargeld aangesproken, dan was Veronica nooit van de grond gekomen. Dankzij hun ton inleggeld kon er een eerste schip -de Borkum Riff- en een zender worden gekocht.

Daarom, en omdat het tweede zendschip van Veronica deze week terugkomt naar Nederland, hierbij exclusief voor de lezers van Eriks Gaap de namenlijst waarop alle aandeelhouders van het eerste uur staan. Voor de historici en de liefhebbers. En met dank aan Max Lewin, de in 2011 overleden bedenker en initiator van Radio Veronica.

Puzzeltje voor de liefhebbers: zoek uit welke aandeelhouders na de oorlog werden veroordeeld wegens collaboratie met de Duitsers. 

(Volgend jaar hoop ik met meer onthullingen te komen over zowel Veronica als Max Lewin. In boekvorm.)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *