Coffeeshopbeleid

Een nieuwe wet -die overigens beter had gepast bij het vorige, xenofobe kabinet- gaat ten koste van de coffeeshop en haar buitenlandse bezoekers. Het is een door minister Ivo Opstelten ingevoerde eigen-volk-eerstregel. Met, zoals het dit polderland past, een ontsnappingsclausule.

Opstelten wil buitenlanders weren uit coffeeshops. De liberaal (!) doet dat niet omdat weed slecht voor hen is, maar om drugsoverlast te voorkomen. Nederlanders dienen voortaan een bewijs uit het bevolkingsregister mee te nemen als ze een blowtje willen halen. Anders komen ze er niet in bij de Bulldog of Mellow Yellow. Dat er veel meer mensen ten onder gaan aan de sigaret en het bier en dat er door alcohol tig keer meer overlast bestaat dan door hasj heeft de minister overigens niet doen besluiten om een identiteitscontrole in te voeren bij de slijterij, het café en de tabakszaak. Toch vreemd.

Gelukkig is er dus die ontsnappingsclausule. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze buitenlandse toeristen buiten de coffeeshop houden. Amsterdam heeft al laten weten de ministeriële wensen te negeren. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het Zaanse beleid er gaat uitzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *