Raymond Westerling kwart eeuw dood

Vandaag precies 25 jaar geleden overleed Raymond Westerling. In Purmerend, een plaats die je niet onmiddellijk verwacht bij deze omstreden, kleurrijke oud-militair. Al jarenlang wordt er gewerkt aan de biografie van Westerling, die de leiding had bij politionele acties waarbij in Nederlands-Indië duizenden mensen werden vermoord. Het kan een mooi en onthullend boek worden. Helaas doet, zoals veel vaker, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst krampachtig. Nederlands-Indië bestaat niet meer, Westerling is dood en dat geldt ook voor bijna alle mensen met wie hij samenwerkte. Desondanks houdt de geheime dienst Westerlings dossier zo goed als gesloten. Het landsbelang zou niet gediend zijn bij openbaarmaking.

De AIVD ligt al vele jaren in de clinch met het Nationaal Archief over de vraag wat er wel en niet kan worden overgedragen aan die laatste instantie. De AIVD kreeg afgelopen week weer een tik op de vingers, omdat ze de persvrijheid beknotte. De AIVD verliest regelmatig beroeps- en rechtszaken als er om openbaarmaking wordt gevraagd. Desondanks was, is en blijft de AIVD een staat binnen de staat, met geheel eigen spelregels. En daardoor is de dienst levensgevaarlijk.

Waar blijft het kabinet dat radicaal durft in te grijpen bij de sectie stiekem?

Raymond Westerling (1919-1987)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *