Big sister is watching you

Het zijn maar twee bijzinnen, in een artikel over de niet optimaal functionerende roltrappen bij station Zaandam. “Enkele jaren geleden was het instellen van cameratoezicht in het centrum nog een omstreden zaak omdat de privacy in het geding zou zijn. Nu is het plaatsen van camera’s niet eens meer een bevoegdheid van de gemeenteraad en mag de burgemeester er zelfstandig toe besluiten.” Aldus Dagblad Zaanstreek van afgelopen maandag

Big sister is watching you, in de persoon van burgemeester Geke Faber. In en om het centrum van Zaandam hangen inmiddels vele honderden camera’s. De meerderheid voldoet niet aan de eisen van de Nederlandse privacywetgeving. Maar er is geen politicus of politieagent die aan de bel trekt. En nu gaan we zelfs al zover dat er camera’s bij de openbare roltrap worden geïnstalleerd om te zien of er geen belhamel op de stopknop drukt. De burgemeester vindt het immers goed.

Had een minder vandalismegevoelige trap geplaats, is mijn eerste gedachte. Onmiddellijk gevolgd door het idee dat een privéleven al lang verleden tijd is, met altijd en overal toezicht.

George Orwell draait zich nog eens om in zijn graf.    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *