Literaire exploitatie

Onlangs was Özcan Akyol bij De Wereld Draait Door. Hij had een min of meer autobiografische roman geschreven over zijn nog korte leven als schelm. Akyol plaatste redactioneel voorgekookte humoristische oneliners en beledigingen aan het adres van collega Kader Abdolah (inderdaad een vervelende man) en kon unverfroren reclame maken voor zijn boek. Dat het een in de navolgende weken door vrijwel elke serieuze recensent neergesabeld boek is deed er niet toe. Brutaal, Turks, humoristisch en licht crimineel waren de trefwoorden die de redactie van DWDD over de streep trokken. Inmiddels heeft Akyols Eus de vijfde druk bereikt. Een hype, heet dat.

Özcan Akyol doet me denken aan Hans Sahar. In 1995 publiceerde hij zijn boek Bloedmooi. Een schelmenroman met autobiografisch tintjes over een Marokkaans-Haagse kleine crimineel. In tegenstelling tot Eus kreeg Sahars boek wel flink wat positieve besprekingen en ik besloot hem daarom uit te nodigen voor een literaire avond in De Groote Weiver. Om 20.10 uur kwam hij daar binnenstuiven, hijgend en zich uitputtend in excuses omdat hij tien minuten te laat was. Hij vergiste zich. Hij was 23 uur en 50 minuten te vroeg. Agendabeheer bleek niet zijn sterkste kant.

Sahar bleef hangen in het Krommenieër kraakpand, rookte een jointje, dronk het nodige en kwam de volgende avond nog een keer langs, dit keer om zijn literaire verhaal te doen. Het was gezellig, al met al. Maar na Bloedmooi hoorden we niet veel meer van Sahar. De hype over ‘de eerste nieuwe allochtoon die een Nederlands boek schreef’ (zijn eigen kwalificatie) was voorbij.

Ik hoop het niet, maar vermoed dat Akyol dezelfde route zal gaan als Sahar. Straks is het nieuwtje er af is en doen de literaire kwaliteiten er meer toe dan de circusshow. En dat is misschien wel zo eerlijk.  Vermoedelijk zal dan blijken dat Kader Abdolah het toch beter heeft gedaan. 

Özcan Aykol bij De Wereld Draait Door

7 gedachten over “Literaire exploitatie”

 1. Chantal Van der Meer

  Zo te zien klopt er niets van bovenstaand artikel. Hans Sahar heeft idd. zoals hijzelf zegt meerdere boeken gepubliceerd. Zo te zien heeft u uw huiswerk niet goed gedaan mijnheer Schaap. Is het afgunst of kent u de feiten echt niet?

  1. Dat Hans meerdere boeken heeft geschreven wil toch nog niet zeggen dat we na zijn eersteling wèl veel van hem hebben gehoord? Wat klopt er volgens u niet?

   1. Chantal Van der Meer

    Bij de verschijning van zijn laatste boek zat hij volgens mij bij P&W, ZOZ, De tafel van Babel en nog een aantal programma’s. De vergelijking die u trekt klopt gewoon van geen kant of u moet in een hol wonen. Maar ik denk net als Erdafi, dat u een beetje zuur bent en misschien ook een beetje jaloers 🙂 En volgens mij wordt die Özcan ook een goeie, het boek is iig. een echte aarader!

 2. Chantal Van der Meer

  ” Straks is het nieuwtje er af is en doen de literaire kwaliteiten er meer toe dan de circusshow.” Als je vijf keer publiceert, ga ik er vanuit dat dhr. Sahar toch enige kwaliteiten heeft. In ieder geval veel en veel meer dan u, met u flutstukje. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *