NS Poort

De gemeente Zaanstad onderhandelt merkwaardig lang met NS Poort over het afbouwen van enkele Inverdanonderdelen. Er was al een langlopend conflict over het afbouwen van het stadhuis, dat NS Poort jaren te laat afleverde (hetgeen een boete van miljoenen euro’s betekende). Daarbij kwam de zuidkant van het Stationsplein, waarvoor allerlei plannen zijn (of waren; komt die Bieb er nog?), maar waar de NS-dochter consequent dwarslag. Het gevolg: hele stukken grond liggen langsdurig braak. 

Sinds jaar en dag is duidelijk dat er met NS Poort niet op een contructieve manier zaken valt te doen. Beloftes zijn gebroken, afspraken niet nagekomen. Desondanks bleef Zaanstad met deze moloch in gesprek, jaar na jaar. Het resultaat is vooralsnog dat een groot deel van Inverdan nog altijd niet kan worden gebouwd. 

Volgens mij is het inmiddels van tweëen één: of de gemeente voelt zich juridisch sterk staan en begint een rechtszaak om NS Poort te dwingen haar beloftes na te komen. Óf de gemeente is onzeker over de eigen kansen en heeft dus in het verleden fouten gemaakt. Hom of kuit.

Vanavond praat de gemeenteraad over de vorderingen rond het spoor. Het wordt tijd dat de gemeenteraad duidelijkheid afdwingt.

 

1 gedachte over “NS Poort”

  1. NS Poort chanteert de gemeente. Als de claim niet van tafel gaat, werken ze niet mee aan de ontwikkeling van de rest van het plan.

    Twee belangrijke delen die ontwikkeld moeten worden, zijn overigens niet onomstreden.

    Figaro bestaat grotendeels uit onrendabele (jongeren-huisvesting, parkeerplaatsen, fietsenstalling) en lastig te verkopen (winkels, kantoorruimte) eenheden. Maar als dat deel niet doorgaat, blijft Inverdan eindigen met een houten schutting met daarachter een ruïne. De fietsroute naar west-Zaandam gaat dan ook niet door.

    Het cultuurhuis is een ander probleem. De Bieb wil niet (en gaat dus niet), Fluxus is de hemel beloofd dus die willlen wel, De Kade heeft nu niks dus die is overal voor, de Frabriek moet van een fraaie A-locatie met Zaanterras naar een industrie-terrein. De door het gemeente ingehuurde LA-group denkt dat die verhuizing 30% meer (!) bezoekers op zal leveren. (in geen 30 jaar natuurlijk)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *