Halalwoningen

Ik word een beetje moe van de discussie over de zogenoemde ‘halalwoningen’. U weet wel, de huizen in Amsterdam waaraan sommige moslims behoefte schijnen te hebben. Er kwam kritiek op, en niet zo’n beetje ook. Om te beginnen van de PVV. Gemeenschappelijke noemer bij veel criticasters van bovengenoemde huizen is de racistische ondertoon. Hetgeen bij de partij van Geert Wilders tevens de boventoon is.

Sinds jaar en dag heeft Den Haag groepswoningen voor Indische ouderen. Geert Wilders, die zelf wat Indisch bloed door d’adren heeft vloeien, hoorde je er nooit over. In Amersfoort, Soest en elders in Den Haag bestaan soortgelijke woongroepen. Ze zijn er ook specifiek voor Molukkers trouwens. In Haarlem, Heerlen, Groningen en Amsterdam zijn plannen in de maak voor nog meer wooncomplexen voor Indiërs.

De Algemene Woningbouwvereniging Amsterdam beheert een Hindoestaans wooncomplex. Al veertien jaar. Wilders zweeg er tot op heden over. Er is in Utrecht trouwens ook zo’n Hindoestaanse groep. Amsterdam kent studentenhuisvesting speciaal voor joodse jongeren. Gefaciliteerd door een woningbouwvereniging. In Zaandam, om dichter bij huis te blijven, is een wooncomplex voor oudere Surinamers. Het Rosa Spierhuis is alleen voor bejaarde kunstenaars. Oosterbeek kent een tehuis voor vegetarische ouderen. In Amsterdam is een huis voor homoseksuelen op leeftijd. Er bestaat een antroposofisch wooncomplex, in Zutphen. En er zijn nog meer in de maak. Om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen.

Geert Wilders houdt over al deze doelgroepen zijn mond. Die voorbeelden gaan namelijk niet over moslims. Liever brult hij over dat schoenenkastje in de hal en dat extra kraantje in de badkamer. Waarna een groot deel van de media met het onderwerp op de loop gaat. En de hysterie weer eens toeslaat rond de borreltafel.

Ik was eigenlijk wel blij met het artikel van Leonie Groen in Dagblad Zaanstreek van gisteren. Ze liet twee medewerkers van Nunc Architecten uit Koog aan de Zaan aan het woord, die in 2009 een woning ontwierpen voor allochtonen. “Het grootste deel van de kritiek is xenofobisch van aard”, vatten deze twee medewerkers de ophef over de ‘halalwoningen’ samen. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

7 gedachten over “Halalwoningen”

  1. Als we nou eens woningen die geschikt zijn voor alle Nederlanders blijven ontwerpen, met dat extra kraantje als meerwerkoptie. Zou dat niet heerlijk normaal zijn? Niemand wordt dan buitengesloten of positief gediscrimmineerd. Iedereen blij.

    1. Het grappige is dat die Amsterdamse ‘halalwoningen’ exact voldoen aan jouw wensenlijstje, Eric. Iedereen blij, zou je denken.

      1. haha, ik heb als eens een soortgelijke vraag aan de hoofdredacteur gesteld? “Wat is je probleem” zegt-ie dan. Klachten? Geen klachten. Mooi was ook dat ze de brief over de raad illustreren met een foto van een drukpers. “pleur er maar een foto bij – ongeacht welke”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *