The end of the Botenmakersstraat as we know it

Gemeentelijk alarmbericht. Ik citeer. “Bij een groot aantal van de bouwwerken in uw straat is de scheefstand en scheurvorming zorgwekkend te noemen.” Er is zelfs ‘opbolling van de gevels’ geconstateerd. De situatie is zo ernstig dat de gemeente ter plaatse geen rioolwerkzaamheden durft te verrichten.

De Botenmakersstraat, want daar hebben we het over, blijkt een gammel gevalletje. De mooiste straat van Zaandam heeft ‘zorgwekkende kenmerken’ (ik haal weer even de gemeentelijke brief aan die afgelopen week huis-aan-huis werd bezorgd). En om die reden heeft Zaanstad de geplande rioolwerkzaamheden twee jaar opgeschort, tot 2015. In de tussentijd hebben de bewoners de kans om hun bezit opnieuw te funderen. Want daar ligt het probleem in deze straat vol huizen van ongeveer een eeuw oud.

Tot eind 2012 kunnen de slachtoffers gebruikmaken van een gemeentelijke subsidie voor funderingsonderzoek. Dat is kort dag. Al helemaal omdat degenen ‘waarbij zorgwekkende kenmerken zijn waargenomen die duiden op funderingsproblemen’ daarvan nog apart bericht moeten ontvangen. En daarna begint de meter pas echt te lopen. Waar het normaliter al snel €40.000,- kost om een huis te funderen, zou dat voor de meestal grote panden in de Botenmakersstraat wel eens veel meer kunnen zijn. Dat wordt dus een duur geintje. Hopelijk kan iedereen dat geld ophoesten. 

Overigens, de schade zou ernstig beperkt kunnen worden als die loodzware gemeentelijke vuilniswagen niet elke week met een noodvaart door de buurt zou scheuren. Dat scheuren veroorzaakt namelijk eh.. scheuren.


Botenmakersstraat, 1906

3 gedachten over “The end of the Botenmakersstraat as we know it”

  1. He Erik , leuk stuk over de zuster flat in NHD van vandaag , de hunkerbunker, was je verrast dat ze je weblog hadden gebruikt?Ik zelf heb er nooit gewoond tijdens mijn opleiding in Juliana, maar de feestjes waren beroemd! Ik heb later wel in een andere zustersflat gewoond waar het eigenlijk precies hetzelfde aan toe ging, vooral toen er ook broeders kwamen wonen op 1 hoog, kon je stiekem via raam naar binnen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *