De Rooie Cent

Eind 1992 begonnen we met een groepje enthousiastelingen een progressief Zaans steunfonds. Het concept was simpel. De Groote Weiver gaf een startsubsidie, donateurs vulden dat elk jaar aan en van de giften en rente konden regionale maatschappijkritische en zo u wilt linkse initiatieven betaald worden. Door de jaren heen zijn dankzij dit fonds vele tientallen milieu-, antiracisme-, vredes- en andere acties financieel mogelijk gemaakt. Initiatieven van bevlogen organisaties en individuen, mensen met een idee hoe de Zaanstreek een stukje mooier, levendiger en leefbaarder kan worden.

De Rooie Cent bestaat twintig jaar na dato nog steeds en mag zo langzamerhand wel uniek worden genoemd. Elk jaar besteedt het fonds vele honderden en soms een paar duizend euro’s aan ‘goede doelen’. Overheadkosten zijn er nauwelijks. De stichtingskosten bij die overbodige Kamer van Koophandel, wat postzegels en een paar tientjes om de website in de lucht te houden; dat is het wel zo’n beetje.

Hoe anders is dat bij veel grote charitatieve instellingen. Als er tegenwoordig een collectant van een gezondheidsinstelling langs de deur komt, krijgt die bij mij steevast een ‘nee’ te horen. De salarissen van hun directies zijn mijns inziens veel te hoog. Maar ook andere charitasclubs belonen hun topmensen vaak vorstelijk. De top 10 van dit moment is (met dank aan Vrij Nederland):

1.  Adriana Esmeijer, Prins Bernhard Cultuurfonds: €155.870,-
2. Michel Rudolphie, KWF Kankerbestrijding: €143.221,-
3. Hans Stam, Hartstichting: €139.553,-
4. Cees Breederveld, Rode Kruis: €135.000,-
5. Jan Jaap de Graeff, Natuurmonumenten: €135.000,-
6. Michael Rutgers, Astma Fonds: €125.000,-
7. Jan Bouke Wijbrandi, Unicef: €124.038,-
8. Haaije Feenstra, Kerk in Actie: €120.000,-
9. Tom Oostrom, Nierstichting: €115.200,-
10. Arjan Hehenkamp, Artsen zonder Grenzen: €108.825,-
 

Laat ik eens een beroep doen op uw portemonnee. Maak een heel klein beetje van uw dertiende maand of eindejaarsuitkering over naar De Rooie Cent (rekeningnummer 36122 in Zaandam). Ik beloof dat er niets over de balk zal worden gesmeten, er geen salaris van wordt betaald en elke cent elk jaar verantwoord wordt. In ruil maakt u sociale Zaanse initiatieven mogelijk en ontvangt u twee keer per jaar een nieuwsbrief. Bovendien mag u uw gift nog aftrekken van de belastingen ook.

Waar is het wachten nog op?

 

1 gedachte over “De Rooie Cent”

 1. Twintig jaar al weer…
  In de Groote Weiver.
  Met dat aankomend Eerste Kamerlid/Statenlid en die wethouder van Zaanstad.
  een soort van Sjors van de rebellenclub,
  maar goed gedaan.
  en nu nog wat overmaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *