Spiritueel kleien met de doden

In mijn puberjaren heb ik enkele malen een bezoek gebracht aan de spirituele vereniging die regelmatig bijeenkwam op de Westzijde. Zelden zo gelachen. Die spiritisten waren komischer dan Hans Teeuwen, die ik toch erg hoogacht als cabaretier. En het was nog gratis ook. Een of ander heerschap deed aan de hand van ingeleverde horloges en andere voorwerpen uitspraken over de eigenaars en hun familie ‘aan gene zijde’. Het was totale onzin, maar mede dankzij het plechtige sfeertje onder de merendeels grijze gasten (ze zullen inmiddels wel aan gene zijde bivakkeren) werd het uitermate lachwekkend.

Dagblad Zaanstreek vond het gisteren wenselijk om een artikel te wijden aan de overtreffende trap van spiritisme. Medium Netty Koele wist namelijk in Koog aan de Zaan op basis van gekleide broddelwerkjes contact te leggen met de doden. “Enkelen laten zelfs een traantje lopen als ze iets te horen krijgen over een overleden familielid.” ‘Tuurlijk. Je kleit een bolletje en op basis van de daarin verdwenen energie is het mogelijk om contact te leggen met de gestorvenen. Wat een boerenbedrog. 

Enfin, hopelijk hebben de bezoekers niet alleen gehuild, maar ook nog flink kunnen lachen om deze amateur-Jomanda en haar goocheltrucjes. En nu graag weer een serieus artikel.

kleien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *