Over relibusjes, relitv en reliambtenaren

In de peilingen keldert de combinatie VVD-PvdA in hoog tempo, maar op het Binnenhof werken hun vertegenwoordigers hard door aan een heel ander Nederland. Die ijver leidt soms ook tot positieve wijzigingen. Al denkt een deel van de religieuze kiezers daar heel anders over.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat weigerambtenaren voortaan uit den boze waren. Geen gedoe meer over het al dan niet huwen van homo’s; de ambtenaar dient gewoon te doen waarvoor hij/zij was aangesteld, namelijk de wet uitvoeren. En daarin past geen kwalijk onderscheid naar seksuele gerichtheid.

Deze week volgden er twee openbaringen die Antoine Bodar en zijn vrienden nog meer woedeaanvallen bezorgden. Allereerst was daar het afschaffen van het gesubsidieerde relibusje. Kinderen die van hun ouders naar een orthodox-christelijke, joodse of islamistische school moeten, kunnen tot nu toe gebruikmaken van vervoer dat de belastingbetaler ophoest. En dat is vreemd, in een land dat de scheiding van kerk en staat verkondigt. Eigen busjes zijn prima, maar dan ook op eigen kosten, vindt het kabinet. En dat lijkt me een logisch standpunt. Laten we hopen dat dit het startpunt is voor het afschaffen van het bijzonder onderwijs. 

Ook moeilijk te verteren voor sommigen: de ledenloze levensbeschouwelijke omroepen raken hun subsidie kwijt. Dat betekent het einde van het IKON, Human, de Boeddhistische Omroep, RKK en wat je nog zoal nog meer hebt op dat vlak. Het levert financieel niet eens zoveel op, maar het signaal is duidelijk: dit soort hobby’s doe je maar met je eigen geld. Bijvoorbeeld via de KRO, NCRV en EO.

Toch wel prettig dat het CDA een tijdje uit de regering verdwenen is.

Relibusje

1 gedachte over “Over relibusjes, relitv en reliambtenaren”

  1. Zelfs als iemand geld zou kunnen ophoesten zou ik het nog even walgelijk vinden. Hoe kan dit in onze taal terechtgekomen zijn??
    Verder best eens met je tekst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *