Roelof Kruisinga-veiligheidsrisico

Eerder dit jaar spraken we in petit comité over de gevaren van de Nederlandse inlichtingendiensten. Aan bod kwam onder meer Roelof Kruisinga, van wie gisteren het overlijden bekend werd gemaakt. Kruisinga was onder veel meer namens het CDA minister van Defensie in het kabinet Van Agt-Wiegel. Het tv-programma Andere Tijden besteedde twalf jaar geleden uitgebreid aandacht aan deze -het zijn hun woorden- eerzuchtige, ijdele, onbetrouwbare en aan de  drank verknochte bewindsman. Niet vanwege voorgaande kenmerken, maar omdat de Binnenlandse Veiligheidsdienst de man jarenlang in de gaten hield.

Dat was meer dan opvallend. Waar de dienst zich normaliter alleen richtte op terroristen, extreem-rechts en (vooral) radicaal-links was dit keer het vizier gericht op een politicus van de brave Christelijk-Historische Unie. De BVD zag in Kruisinga namelijk een veiligheidsrisico. De minister was namelijk tegen de neutronenbom, een wapen dat eind jaren ’70 volop in de belangstelling stond. Defensieminister Kruisinga overlegde er zelfs over met de CPN, de felste bestrijder van deze bom.

Tijdens bovengenoemd overleg in klein comité kwam ter sprake dat de makers van teleurgesteld waren. Hun primeur dat de BVD Kruisinga langdurig bespioneerde, ook toen hij Kamerlid, staatssecretaris en minister was, viel dood. Het nieuws werd niet groot opgepakt door de dag- en weekbladen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat een kabinetslid, en dan ook nog van een middenpartij, op allerlei manieren in de gaten werd gehouden. Niet helemaal onbegrijpelijk overigens, die BVD-belangstelling: het had er alle schijn van dat Kruisinga aan het handje van Moskou liep. De Sovjet-Unie had nog niet eerder iemand aan hun zijde die op zo’n belangrijke post opereerde. 

Wie de uitzending over Kruisinga en zijn BVD-dossier nog eens wil terugkijken kan hier terecht. En hieronder heb ik een pagina afgedrukt uit een geheim weekoverleg van de BVD-leiding. Kruisinga was toen vanwege de neutronenbom net opgestapt als minister -na slechts drie maanden-, maar werd nog altijd geobserveerd. Het eerste onderwerp op de agenda: het contact tussen CPN-voorman Joop Wolff en Roelof Kruisinga.

Het zou aardig zijn als een journalist zich eens ging verdiepen in zowel de BVD- als de KGB-archieven, om te zien hoeveel invloed de Russen hadden op de Nederlandse Defensieminister. Misschien dat de familie Kruisinga nu ook wat informatie wil vrijgeven, waaronder de BVD-stukken die Roelof Kruisinga in zijn bezit had. Hier alvast een enkel fragment.     

Kruisinga

2 gedachten over “Roelof Kruisinga-veiligheidsrisico”

  1. Hoi Jan,
   Vandaag weer een verhaaltje over de BVD en de AIVD. Mét een verwijzing naar de lezing van Roel van Duijn.
   Dank en groet,
   Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *