De BVD en de Surinaamse Decembermoorden

Gisteren het een en ander over de Binnenlandse Veiligheidsdienst, vandaag nog wat meer. 

Afgelopen maandag deed oud-minister Jan Pronk een oproep aan de Nederlandse regering om documenten vrij te geven over de onder leiding van Desi Bouterse in 1982 gepleegde Decembermoorden. Pronk in Het Parool: “Recentelijk heeft de Nederlandse overheid nog besloten om relevante documenten over het Suriname van 1980 tot 1982 geheim te houden tot 2060. Tegen die tijd zijn alle mensen die tijdens de Decembermoorden leefden, hoogstwaarschijnlijk dood. Ik vind dat alle papieren die meer duidelijkheid werpen op wat er in die jaren in het land is gebeurd, nu al openbaar gemaakt moeten worden.”

Ik ben het volledig eens met Pronk. Hoe eerder er duidelijkheid komt, hoe beter. Maar helaas zitten de archieven potdicht. Er zijn wat gecensureerde BVD-stukken over Bouterses moordpartij uit onder meer 1982 op internet te vinden, maar veel is het niet. Hieronder heb ik een pagina geplaatst uit een ander BVD-verslag, uit 1984. Let op de vele witgekalkte zinnen, het resultaat van de AIVD-censuur.

Het aparte is dat dit en andere dossiers ook in z’n geheel te lezen zijn, met alle bijbehorende namen en andere saillante details. Bij het Noord-Hollands Archief liggen geheime BVD-maandoverzichten van april 1976 tot en met december 1977 en kwartaaloverzichten uit medio 1978, alsmede uit geheel 1984 en 1985. Er is iets heel erg fout gegaan, want die overzichten hadden destijds vernietigd moeten worden. Het is namelijk nog altijd niet de bedoeling van BVD-opvolger AIVD dat iemand deze stukken in zijn geheel kan lezen. Staatsgeheim, weet je wel.

Onderzoekers, journalisten, historici: spoed u naar het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Ik heb al die verslagen doorgenomen en er zit brisant materiaal bij. Enkele biografen zijn al erg blij geworden na mijn advies er eens een kijkje te gaan nemen, maar ook de andere liefhebbers moeten er bijkunnen. Helaas voor Jan Pronk c.s. zijn de stukken over de periode 1980-1982 afwezig, maar er is nog wel andere informatie over Bouterse en zijn kameraden. Wel eerst even schriftelijk toestemming vragen aan de directeur van het Noord-Hollands Archief, maar dat zou een formaliteit moeten zijn. Het archiefnummer is 611, het inventarisnummer 74.

Veel leesplezier.

En dan nog even dit. Vanavond spreekt oud-Provo Roel van Duijn in De Groote Weiver (Industrieweg 1a, Wormerveer) over zijn ervaringen met de BVD en de AIVD. Van Duijn werd (en wordt?) al tientallen jaren in de gaten gehouden en presenteerde daarover een paar maanden geleden een aandachttrekkend, uiterst leesbaar boek. Aanvang 20.00 uur, entree gratis. Ik zorg dat er ter plekke tientallen, destijds geheime BVD-documenten worden geëxposeerd over de activiteiten van de dienst in de Zaanstreek.

Suriname      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *