Monumentje weg, monumentje terug?

In september 1940 viel er een vliegtuigbom naast de Provincialeweg tussen NS-station Koog-Bloemwijk en de Mallegatsloot. In juni 2002 werd het ding opgegraven en verwijderd. En toen dook ook het in de modder weggezakte monumentje op dat ter gelegenheid van deze enorme blindganger was geplaatst. Het stenen zuiltje werd opgeknapt, aangevuld en herplaatst, een sympathiek gebaar van de gemeente Zaanstad.

Het gedenkteken hield het op de kop af tien jaar vol. Een grasmaaiende gemeentemedewerker wist in juni jongstleden het paaltje in brokken te hakken (om daarna zijn weg te vervolgen en nog enkele andere paaltjes zwaar te beschadigen, zoals ter plekke nog altijd te zien is). Jammer, triest en best wel sneu. Maar er was hoop. Gemeentewoordvoerder Marieke Brentjens liet weten dat werd bekeken of de herinnering zou worden teruggeplaatst. Daarna bleef het stil.

Inmiddels zijn we precies zes maanden verder. Het monumentje ter nagedachtenis aan de Kogerbom is niet teruggekomen. Nog niet? Of nooit niet?

Beste gemeente Zaanstad, lukt het een beetje met het lijmen van de brokstukken?      

2 gedachten over “Monumentje weg, monumentje terug?”

  1. Dit monumentje markeerde de zeer complexe ruiming van de Koogerbom. Gemeente Zaanstad doet er goed aan om het paaltje te herstellen/terug te plaatsen. De opdrachtnemer Reaseuro heeft destijds deze markeringspaal opgegraven en na ruiming van de bom laten graveren met data en tekening van de Engelse vliegtuigbom.

    1. We zijn inmiddels weer drie jaar verder en het lijkt er niet op dat dit monumentje ooit nog terugkomt. Helaas, Abel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *