Piet Zwart of Vilmos Huszár?

Sinds een paar maanden is de raadszaal van het Zaanstedelijk gemeentehuis getooid met een namenbalk. 39 bijzondere Zaankanters kregen er een plekje, mensen die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van deze regio. Hun namen zijn weergegeven in een bijzonder lettertype, zoals hieronder te zien is. Het is een ontwerp van vormgever Roelof Mulder.

Zowel bij de presentatie van de namenbalk, op de eigen website als in mooie folders schreef de gemeente hierover: “Voor het lettertype heeft Mulder zich laten inspireren door vormgever Piet Zwart, een bijzondere Zaankanter. Zwart was aan het begin van zijn carrière voornamelijk tekenaar en ‘signeerde’ zijn tekeningen vaak met geometrische letters. Voordat hij ging experimenteren met fotografie en druktechnieken heeft hij enkele handgeschilderde logo’s en letters gemaakt. Uit die tekeningen en eerste grafische ontwerpen komen de kenmerken die Mulder heeft verwerkt in deze bijzondere letter.”

Afgelopen week werd ik er op geattendeerd (dank, Geke!) dat het gebruikte lettertype in de namenbalk wel heel erg leek op een letter die was ontworpen door Vilmos Huszár. Deze in Hongarije geboren kunstenaar was een collega van Piet Zwart, met wie hij zelfs voor Bruynzeel werkte. Ze inspireerden elkaar, zogezegd. 

Onderstaand briefpapier kwam in november 2012 onder de hamer bij het gerenommeerde veilinghuis Bubb Kuyper. Dat zei desgevraagd zich bij de beoordeling van de gebruikte letters in het briefhoofd te hebben gebaseerd op het boek Vilmos Huszár. Schilder en ontwerper 1884-1960. De grote onbekende van De Stijl. Daarin wordt Huszár expliciet genoemd als de ontwerper van dit lettertype.

Niets mis met Vilmos Huszár natuurlijk, maar het was geen Zaankanter. En dus luidt de vraag: klopt het verhaal van de gemeente Zaanstad dat de typografie van de namenbalk in de raadszaal is gebaseerd op een letter van de wèl Zaanse Piet Zwart? Of moet er een flintertje geschiedenis worden herschreven?   

283391
Het briefhoofd van Vilmos Huszár…


en de door Piet Zwart (?) geïnspireerde namenbalk.

2 gedachten over “Piet Zwart of Vilmos Huszár?”

  1. wouter van der horst (oud-directeur museum It Bleekerhûs Drachten, met een leuke collectie STIJL)

    je hebt gelijk: het zijn letters van Vilmos Huszar, die hij ook gebruikte voor “reclame-werk” van o.a. Levensverzekerings Maatschappij “De Oude Haagsche van 1836”. (bv. op de schuttingen bij de bouw van het complex op de punt van de vijverberg/korte voorhout.) Voor die Maatschappij (vroeger Laan van Meerdervoort 60/74 Den Haag) ontwierp hij ook een bronzen trapleuning uit-1-stuk, die door het opengebroken dak naar binnen werd gelaten. Bij sloop van de gebouwen wordt de unieke leuning gewoon opgevouwen en als “oud brons” verkocht…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *