Klaas Woudt (1923-2012)

De misschien wel aardigste Zaankanter die ik ken is dood. Klaas Woudt was aimabel, hulpvaardig, genereus en beminnelijk. Om maar vier bijna willekeurige karaktertrekken te noemen. En daanaast was hij opper-Zaankanter. Slechts weinigen bezaten zoveel kennis over de regio als hij. En we mogen ons gelukkig prijzen dat hij zijn levenswijsheden en streekbewustzijn kwijt wilde in talloze boeken en lezingen.

Klaas overleed afgelopen woensdag. Jaren geleden, toen zijn geest nog niet in nevelen gehuld was, bezocht ik hem in zijn Zaandijker woning. Hoe het met hem en zijn vrouw Mieke was, vroeg ik weinig origineel. “Nou, van mij mag het zo langzamerhand wel afgelopen zijn”, antwoordde hij vrolijk. Omdat ik hem vragend aankeek, legde hij uit een mooi leven te hebben gehad, maar dat het zo langzamerhand tijd werd om er mee te stoppen. Het was geen dramatisch verhaal, maar een nuchtere constatering vol blijmoedigheid.   

Een andere herinnering. Klaas was een, zo niet dé kenner van het Zaans. Toen ik voor een publicatie op zoek was naar het Zaanse woord voor ‘fiets’ moest hij een antwoord schuldig blijven. Hij kende geen lokaal synoniem. Ik stelde voor om het rijwiel dan maar te verzaansen tot ‘baaik’. Die a-i-klank beviel hem wel en hij gaf zijn zegen. Ik ben er nog trots op.

In 2004, bij zijn afscheid van Stichting Uitgeverij Noord-Holland, verscheen Klaas’ autobiografie. Of eigenlijk waren het schetsen uit zijn leven, aangevuld met illustraties. Het boek Van begin tot eind is jammer genoeg nooit in de handel verschenen. Maar elke keer als ik het doorblader, valt me -naast het mooie, totaal niet dikdoende taalgebruik- op dat in die uitgave weliswaar vele tientallen foto’s en tekeningen staan, maar dat op slechts een enkele Klaas zelf te ontdekken is. Het tekent zijn bescheidenheid.

Het overlijden van Klaas Woudt is een gemis voor de Zaanstreek.

Klaas Woudt
Klaas Woudt bij de degelpers die hij in de oorlog bediende.

3 gedachten over “Klaas Woudt (1923-2012)”

  1. mooi stuk, Erik. helemaal met je eens. wat een aardige man was Klaas Woudt en daarbij hoor ik zijn stem met het zangerige accent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *