Dakhaas bij gaslicht

Minstens drie mensen (onder wie mijn persoontje) zijn momenteel bezig met boeken over de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog. Henk Taai is een roman aan het schrijven waarin zijn grootvader -die tijdens de oorlog politieman was in Zaandam- een rol speelt. Hij is op driekwart, vertelde hij afgelopen week.
Een stuk verder is Hans van de Stadt, wiens boek Dakhaas bij gaslicht rond deze tijd verschijnt. De voormalige account director in de reclamewereld wekte zijn woonomgeving in oorlogstijd tot leven en haalt in het boek herinneringen op aan de Zaandamse Westzijde en omringende buurten gedurende de jaren 1940-1945. 120 pagina’s tekst en foto’s, in eigen beheer samengesteld: ik vind het knap. En daarom bij dezen een beetje reclame.

Dakhaas bij gaslicht ligt een dezer dagen in de boekhandel.
Dakhaas

2 gedachten over “Dakhaas bij gaslicht”

  1. In het Dagblad Zaanstreek suggereert Taai dat het helemaal geen “roman” is, maar een rehabilitatie van zijn grootvader, waarvan ten onrechte gesteld zou worden dat die “fout” zou zijn geweest tijdens de oorlog.

    1. Henk Taai heeft me verteld dat het een roman is, gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar met onder meer dialogen die hij verzonnen heeft. Een soort faction dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *