Reumaf€nds

Afgelopen zaterdag mocht Anita Witzier als gast-hoofdredacteur de bijlage van het Noordhollands Dagblad volstoppen met directe en indirecte reclame voor het Reumafonds. Erg lezenswaardige stukken leverde het mijns inziens niet op -dergelijke teksten hebben nu eenmaal weinig met onafhankelijke journalistiek te maken-, maar het Reumafonds is er ongetwijfeld beter van geworden.

Interessant vond ik wel het kadertje waarin werd bericht dat het Reumafonds jaarlijks ongeveer €14 miljoen ontvangt, de opbrengst van onder meer donaties en loterijen. “Het merendeel van onze inkomsten (zo’n 8 miljoen euro per jaar) is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reumatische aandoeningen”, meldde het fonds in de krant. “De rest gaat naar voorlichting, belangenbehartiging en ondersteuning van patiëntenactiviteiten.”

En dat is dus niet waar. Zo verdiende algemeen directeur Lodewijk Ridderbos het afgelopen jaar niet minder dan €133.000,- voor zijn Reumafonds-werkzaamheden. Hetgeen dus betekent dat van elke euro die u aan het fonds doneert ongeveer 1 cent naar de heer Ridderbos gaat. Het niet vertellen van de volledige waarheid in combinatie met dat absurd hoge salaris is voor mij voldoende reden om het Reumafonds aan me voorbij te laten gaan. Hoe spijtig ook voor de collectant die onbetaald en onbaatzuchtig met zijn/haar collectebus langs de deuren gaat.


Lodewijk Ridderbos (links) toont zijn weeksalaris

4 gedachten over “Reumaf€nds”

  1. Veel reacties op Twitter na het doorsturen van dit bericht met als titel “Advertorial in Noordhollands Dagblad afgeserveerd”. Vooral de foto met onderschrift vond men leuk.

    PS: wanneer komt Eriks Gaap ook op Twitter?

    1. Zodra Eriks Gaap een mobieltje heeft sluit hij helemaal niet uit dat er eventueel, wie weet, een Twitter-account wordt aangemaakt.

  2. Ansje van Loenen

    Hai Erik, ik baal ook van de hoge salarissen, er blijft veel aan de strijkstok hangen bij die goede doelen. Ben nieuwsgierig welk goed doel dan wel oké is, kun jij me dat vertellen?
    Thx, Ansje van Loenen, collectant (tja…ook voor het reumafonds)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *