Gemeentearchief verhuist (eindelijk)

Eigenlijk had de verhuizing al jaren geleden moeten plaatsvinden, maar door halsstarrigheid van NS Poort, een lekkage en ander malheur duurde het tot 2013 voor het Gemeentearchief Zaanstad kon verkassen. Aanstaande vrijdag is de laatste dag dat u op de Koogse Hoogstraat terecht kunt voor de familiestamboom, de antieke Zaanse boeken en de foto’s van weleer. Naar verwachting begin maart gaan de GAZ-deuren weer open, maar dan binnen de muren van het gemeentehuis in Zaandam.

Als raadslid heb ik me verzet tegen de verplaatsing van het archief. Er verdween alweer een voorziening naar Zaandam, de zoveelste in een lange rij. Geografisch gezien ligt de Hoogstraat veel centraler dan het Stadhuisplein. En bovendien konden automobilisten in Koog aan de Zaan gratis parkeren, een geste die ze in hartje Zaandam wel kunnen vergeten. Het uitzicht over de Zaan vanuit de Koogse studiezaal was een aangenaam extraatje, maar uiteraard niet doorslaggevend.

Daar staat tegenover dat de locatie aan de Hoogstraat toe was aan een ingrijpende renovatie (onlangs begon het ook daar flink te lekken). En het zou wel eens kunnen dat de nieuwe locatie leidt tot nieuwe bezoekers. Ik ben benieuwd wat de verhuizing gaat opleveren.

Laatste week

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *