Christenpesten?

De christelijke instituties hebben het zwaar in  Nederland. Vinden ze zelf. Op het eerste gezicht lijkt ze daarin gelijk te hebben. Het CDA is geen schim meer van wat het ooit was. Het aantal Nederlanders dat zegt gelovig te zijn nadert de 50% (in vier jaar tijd is het 4% minder geworden). Trek je daar de moslims, boeddhisten en hindoes vanaf, dan houd je verdomd weinig bijbelvasten over. De kerken lopen leeg, en wel in zo’n tempo dat de protestanten en katholieken eenderde van hun Noord-Hollandse godshuizen gaan afstoten. In de polder protesteert de milieubeweging tegen een relifeest, omdat het massaal zingen van psalmen het broedfestijn zou verstoren. En dan heb ik het nog niet eens over de D66-voorstellen om de zondagsrust wel en de godslastering niet meer tegen te gaan. ‘Christenpesten’ noemden de ChristenUnie en de SGP deze en andere voorstellen (weigerambtenaar! homohuwelijk!).

Eerlijk gezegd vind ik bovengenoemde voorbeelden nog lang niet ver genoeg gaan. Hoewel slechts een bescheiden minderheid van de Nederlandse bevolking christelijk is, worden de vaderlandse wetten en troonredes nog altijd voorzien van gods zegen. Zo ongeveer alle officiële feestdagen zijn christelijke getint. Op de Veluwe en in sommige achtergebleven Zeeuwse gebieden kun je als niet-christen nog steeds geen zondagsduik nemen in het plaatselijke zwembad. Er gaan elk jaar vele honderden miljoenen aan gemeenschapsgeld naar het christelijk onderwijs. En de bedragen die clubs als het Leger des Heils en Youth for Christ via de overheid ontvangen zijn ook niet misselijk. Om maar wat bijna willekeurige voorstellen te noemen. 

De ideeën van D66 en andere seculiere partijen om het bijbelse stempel van Nederland te halen kunnen dan ook niet worden afgedaan als christenpesten. Hier is sprake van  nuttig achterstandsbeleid.

Go, Pechtold, go! 

1 gedachte over “Christenpesten?”

  1. Het is verbazingwekkend dat er wereldwijd zoveel gelovigen zijn die bovendien allemaal denken het ware geloof te belijden en nogal eens bereid zijn andersdenkenden te bevechten. Moslims tegen kopten, soennieten tegen shiieten, hindus tegen moslims, moslims tegen christenen en ga zo maar door. En dan zijn er nog zoveel “bijgelovigen”, tovenaars en medicijnmannen, potentiezoekers in vermalen slagtanden, mensen die geloven in het einde van de wereld omdat de mayakalender niet verder reikte, anderen die geloven in homeopathie of in astrologie of in een armbandje, een talisman, een amulet of een mascotte. In Afrika worden er wel mensen gedood om hun (geslachts-) organen te eten om meer macht te krijgen (politici schijnen het te doen vlak voor verkiezingen) en kinderen die behekst zouden zijn krijgen soms een spijker in hun hoofd geslagen terwijl sommige afrikaanse vrouwen zich hier prostitueren omdat ze bang zijn voor iemand in het thuisland die een plukje haar of een paar nageltjes van ze bezit. Binnen de katholieke kerk is -meen ik- het duiveluitdrijven ook nog niet geheel verdwenen. En natuurlijk zijn er jongens die geloven dat alle meisjes je aantrekkelijk vinden bij gebruik van een bepaald type “verfrisser”. Er is nog heel veel meer en ik vind het allemaal verbazingwekkend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *