Huis te (goed)koop

Zaanstad belandde weer eens in het linkerrijtje. Waar het dit keer wellicht beter rechts had kunnen staan. Van de 36 grootste Nederlandse gemeenten staat Zaanstad namelijk op de vierde plaats. Net buiten de medailles, maar toch behoorlijk hoog. De vraagprijzen voor koophuizen zijn hier in een jaar tijd met 8,96% gedaald, vandaar. We dulden in dat opzicht alleen Hengelo, Ede en Apeldoorn boven ons.

Is dat goed nieuws? Niet als je je onderkomen probeert te verkopen natuurlijk. En misschien wel wanneer je vanuit een huurwoning wilt doorstromen naar een koophuis. Opvallend is dat de ‘concurrerende’ gemeenten -op Haarlemmermeer na, een tiende plek- allemaal een flink eind weg liggen. Edam-Volendam ja, daar daalde de vraagprijs met 14,23%, maar daar kan ik me alles bij voorstellen (denk Jan Smit, denk PVV). Verder zijn het toch vooral de buitengewesten waar de huizenwaarde kelderde.  

Tik postcode 1506 in bij www.volkskrant.nl/huis en je kunt zien dat de gemiddelde waardedaling in dit gebied binnen vier jaar zelfs 22,68% bedroeg, zo’n 7 procentpunten boven het landelijk gemiddelde. Een kwart van de vraagprijs down the drain sinds 2008. Alsof je een emmer leeggooit.

De verwachting is overigens dat de prijzen nog verder omlaag gaan. Ik blijf nog even in mijn sociale huurwoninkje zitten. Wanneer de trend doorzet krijg ik zo rond 2025 namelijk geld toe als ik een aangename villa wil betrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *