Wie bewaakt de bewakers?

In navolging van de politie, de brandweer, het OV-personeel en de ambulancemedewerkers (vergeet ik iemand?) sloegen gisteren de particuliere bewakers alarm. Tweederde van hen zegt namelijk ervaring te hebben gehad met agressieve opponenten, zo meldt een onderzoeksrapport. Om al dat fysieke en verbale geweld te keren willen de beveiligers dat hun belagers zwaarder gestraft worden en vragen ze om toestemming voor het gebruik van bijvoorbeeld handboeien en pepperspray. Nu mogen ze namelijk precies hetzelfde als u en ik. Het zijn, kortom, gewone burgers, maar dan met een uniform aan.

Het lijkt me onzinnig om die bewakers, toezichthouders en portiers een andere bescherming te geven dan anderen. Zwaardere straffen helpen sowieso niet om dit soort misdrijven te beteugelen en bovendien wordt de lijst van uitzonderingsgroepen zo langzamerhand eindeloos. En bewakers bewapenen is een gevaarlijke route. Ondanks alle certificeringen zit er namelijk nogal wat kaf tussen het koren.

Bij het anti-discriminatiebureau waar ik werk nemen we regelmatig kennis van particuliere horecabewakers die hun boekje te buiten gaan. Het deurbeleid van nogal wat Nederlandse uitgaansgelegenheden kan niet door de beugel; discriminatie van met name allochtonen/mensen met een kleurtje komt er regelmatig voor. De uitvoerders van dat beleid: al dan niet geüniformeerde bewakers.

Op dit moment heb ik een zaak in behandeling van een man die dermate werd toegetakeld door zo’n portier, met hulp van diens collega’s, dat het slachtoffer in het ziekenhuis belandde. De meeste mensen die de afgelopen jaren (mede) dankzij ons ADB voor de rechter belandden betroffen al dan niet gecertificeerde uitsmijters. Je moet er niet aan denken dat dergelijke mensen gewapend met handboeien en verblindende spray aan het werk gaan.   

Laten we afspreken dat u en ik afblijven van die privébewakers. En vice versa. Dat maakt de samenleving wel zo prettig. Hoe jammer dat ook is voor de boeien- en pepperindustrie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *