Pieter van Vollenhoven over Justitie

Laat ik, als republikein, eens met instemming iemand van het koningshuis citeren. Hoewel, Pieter van Vollenhoven kwam als ‘burger’ de monarchie binnenrollen en heeft nog altijd een status aparte binnen de koninklijke familie.
In de Volkskrant van zaterdag sprak de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de volgende woorden over de pogingen van het ministerie van Justitie om ‘zijn’ onafhankelijke onderzoekrapporten te beïnvloeden: “Ik heb ervaren dat het ministerie van Justitie verre van gelukkig was met ons onderzoek naar de brand op het cellencomplex bij Schiphol. (…) Het gonsde bij justitie. De boodschap was: waar de raad ook mee komt, ze hebben absoluut ongelijk. Toen de raad bijvoorbeeld zei dat er geen brandoefeningen waren gedaan, werd er gewoon beweerd dat er wel was geoefend. Als ik terugdenk aan mijn ervaring met het ministerie van Justitie, dan word ik daar niet vrolijk van.”

Dat lijkt sterk op de ervaringen die de gemeenteraad van Zaanstad opdeed met zowel de bouw van een nieuwe, permanente gevangenis in Zaanstad als met de onder Justitie vallende Zaanse bajesboten voor illegalen. De Dienst Justitiële Inrichtingen zorgde door de jaren heen voor continue tegenwerking en een lange rij hele leugens (‘Nee, er worden geen asielzoekers opgesloten’) en halve waarheden. Jammer genoeg waren de gemeenteraadsmeerderheid en het college van B&W niet zo scherp/alert/controlerend (doorhalen wat niet van toepassing is, maar waarschijnlijk gaan ze alle drie op) als Van Vollenhoven en zijn Onderzoeksraad. Justitie kon en kan in Zaanstad simpelweg haar gang blijven gaan. En daar zijn heel wat onschuldige mensen het slachtoffer van geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *