Havenbuurt? Vergeten…

De Havenbuurt is van oudsher een vergeten stukje Zaandam. Tamelijk geïsoleerd ligt het daar in het uiterste zuiden, grenzend aan het Noordzeekanaal. Ongestoord, kun je zeggen. Maar soms is dat ook wel eens lastig.

Bijvoorbeeld, zoals een paar weken geleden, toen de papier- en glasbak werden verplaatst, maar niemand de bewoners had verteld waarheen. Toch jammer, die lege flessen op de grond waar eerst zo’n handige bak stond. Het was wellicht handig geweest om even een briefje op te hangen met een verwijzing naar de nieuwe stortplek.

Of, een maandje daarvoor, die feestelijke viering. De Zuidelijke Randweg, met z’n Den Uylbrug, was na dertien jaar eindelijk gereed. Terwijl de bobo’s op een boot nabij die brug -hapje in de ene, drankje in de andere hand- mochten aanschouwen hoe de confetti door de lucht fladderde, konden de omwonenden die vele maanden in de rotzooi en overlast hadden gezeten hun bezem uit de schuur halen om alle papiersnippers van de stoep en uit de tuin te vegen. Men was vergeten hen te waarschuwen en/of uit te nodigen.

Afgelopen week konden de ontvangers van het huis-aan-huisblad lezen dat de Havenstraat in januari een tijdje onbruikbaar zou zijn. Op het Hembrugterrein werd namelijk naar het levensgevaarlijke mosterdgas gezocht, dat munitiefabrikant Eurometaal destijds vergeten was om op te ruimen. De niet-hah-bladlezende Havenezen (de Havenbuurt wordt nog wel eens vergeten door de hah-bladbezorgers) zullen binnenkort wel op hun neus kijken als de weg geblokkeerd blijkt te zijn. De gemeente is namelijk vergeten een briefje in de bus te doen om ze te waarschuwen.

Het leek een beetje op die keer, een jaar of wat geleden, dat de gemeente in een paar uur tijd honderd bomen en een veelvoud aan struiken naast de Den Uylbrug omzaagde zonder de buurt te waarschuwen. Na een klacht hierover te hebben ontvangen, verklaarde de Ombudsman dat de gemeente Zaanstad erg onzorgvuldig te werk was gegaan. De bewoners hadden geïnformeerd en betrokken moeten worden. De gemeente beloofde beterschap.

Die bomen werden overigens minstens twee jaar te vroeg gekapt. Al die tijd lag er een kale, verlaten vlakte. Maar als goedmakertje beloofde de gemeente om tezijnertijd compensatiegroen te zullen planten. Na het triomfantelijke gemeentelijke persbericht dat de Zuidelijke Randweg nu echt, eindelijk helemaal af was, stuurde ik half december jongstleden toch maar even een mailtje naar de gemeente. Op 23 augustus 2011 had ik namelijk desgevraagd de verzekering gekregen dat er in 2012 honderd bomen geplant zouden worden. Maar waar bleven die nieuwe bomen (eufemistisch dustkillers genoemd)? Het jaar was immers bijna ten einde.

Het antwoord kwam snel en was korzelig. “De bomen gaan nu geplant worden.” Waarna er een week voorbij ging zonder dat er iets in de situatie veranderde. Twee weken. Drie. Vier. Maar zie! Daar werd plotseling gegraven. Heel even. Er zat namelijk, heel gek in januari, vorst in de grond. En dat is dodelijk voor vers groen.

Ik voorzie dat de bomenaanplant wordt uitgesteld tot de lente. Tenzij het wordt vergeten natuurlijk. 

Update (18-1): Toch nog een briefje op de deurmat (afzender onbekend): de Havenstraat wordt een tijdje afgesloten wegens mosterdgas. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *