De dooie mus van PC Hooft

Ik weet niet wat het is met die uitvaartorganisaties, maar lastig te peilen zijn ze soms wel. Eerst was daar Dela, dat de Zaandamse synagoge uitwoonde en er vervolgens een zo hoog verkoopbedrag voor vroeg dat het onmogelijk werd om het gebouw in zijn oude luister te herstellen. En nu is er de de Zaanse tak van begrafenisondernemer PC Hooft, die iets belooft, maar vooralsnog niet waarmaakt.

Korte geschiedenis van het voorafgaande. In juni 2012 plaatste PC Hooft een advertentie in de Zaanse kranten. De tekst: “PC Hooft wil een goed initiatief in Zaanstad ondersteunen met 2.000 euro. Kent u zo’n initiatief, meld deze dan aan via info@pc.nl met de naam van de organisatie, het initiatief en uw naam onder vermelding van ‘Initiatief Zaanse organisatie’. Onder alle inzendingen worden nog eens tien initiatieven beloond met 200 euro.”

Ik had wel een idee, dus dat mailde ik naar PC. Na vijf dagen ontving ik een mailtje terug. Van Karin Kok, hoofd klanteninformatie. Ze zou mijn ‘initiatief voordragen aan de commissie. Wij laten u zo snel mogelijk weten of uw initiatief wordt beloond’. Spannend!

Twee maanden en één dag later stuurde Karin een  nieuwe mail. “Doordat er  in de Zaanse mailing van juni jl geen einddatum stond, kunnen wij nog geen selectie maken. Wij hebben  daarom besloten om een advertentie te plaatsen in een Zaans huis-aan-huisblad op  woensdag 29 augustus met een oproep om alle Zaanse initiatieven te versturen vóór 30 september 2012. Na deze datum gaan  wij alle ingezonden wensen voorleggen aan de commissie en zij zullen de winnaars  bekend maken.”

Aldus geschiedde. Het werd oktober. November. En het bleef doodstil. Op 21 december vroeg ik per mail beleefd naar de stand van zaken. Al wat ik terugkreeg: de stilte van het graf. Op 9 januari, bijna zeven maanden nadat ik mijn ‘initiatief’ had ingezonden, herhaalde ik mijn vraag. Elk begin van een antwoord bleef uit. Karin Kok zweeg. 

Je kunt zeggen dat het blijmaken met een dooie mus behoort tot de corebussiness van PC Hooft. Maar dat is misschien al te cynisch. Blijft over de vraag: wat is er gebeurd met de Hooftprijs?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *