Vaarwel Dolmatov, welkom Poetin

In 2005 bezocht Vladimir Poetin het Czaar Peterhuisje in Zaandam. Geen idee of hij dit jaar weer op het Krimp verschijnt, maar ik sluit het niet uit. Het is namelijk Ruslandjaar en om die reden komt Poetin opnieuw naar Nederland.  Ik snap best dat er immense economische belangen op het spel staan, maar een dictator die het bloed van duizenden aan zijn handen heeft zou je niet welkom moeten heten in een rechtsstaat. En al helemaal niet om er een feestje mee te vieren. 

Poetin is een schrijftafelmoordenaar, al sinds de jaren dat hij een belangrijke functie had bij de KGB. Over de vader van Máxima wordt moeilijk gedaan (en terecht), omdat hij betrokken zou zijn bij het uitschakelen van al dan  niet vermeende tegenstanders. Zorreguieta is echter een hele kleine jongen vergeleken met Vladimir Poetin. Maar ja, Zorreguieta levert geen olie aan Nederland, Poetin wel. En dan is de keus blijkbaar snel gemaakt. 

Afgelopen week benam de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov zich het leven in een Rotterdamse cel. Dolmatov was een prominent oppositielid. Hij vluchtte naar Nederland toen de autoriteiten in zijn vaderland hem na een demonstratie wilden oppakken. In december wees de IND zijn asielverzoek af. Dolmatov zou bij terugkeer alleen een boete krijgen, was hun inschatting. En dat op een moment dat bijna twintig andere demonstranten werden vervolgd en sommigen waren gemarteld.

Dolmatov had natuurlijk politiek asiel moeten krijgen, zoals veel andere Europese landen dat wel verlenen aan Russische dissidenten. De Nederlandse machthebbers van dit moment voeren echter een dermate onmenselijk asielbeleid dat er doden door vallen.

Ik neem aan dat Fred Teeven graag de hand van Poetin schudt als die later dit jaar in Amsterdam arriveert. Mijn advies aan beide heren: neem een zakdoek mee, opdat de rode vlekken na afloop makkelijk weggeveegd kunnen worden.       

 
Zoek de verschillen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *