Over pillen en poeders

Een organisator van technofeesten sloeg zaterdag in Het Parool alarm. Hij zag een hele generatie naar de knoppen gaan als gevolg van excessief drugsgebruik. XTC, ketamine, speed, GHB en andere middelen zijn makkelijker dan ooit verkrijgbaar en een steeds jongere groep, zo meldde deze ‘Tim’ (hij wil anoniem blijven), maakt er grootschalig gebruik van. “Ik zie mensen van zestien, zeventien op die feestjes die volkomen naar de klote zijn”, bevestigde een drugsvoorlichter. Ook andere experts constateren een verjonging van de drugsconsumerende technoscene. Het leidt soms tot depressief wrakhout, een weggegooide toekomst en ernstige gedragsproblemen.

Een paar weken geleden sprak ik met een fervent bezoeker van technofeesten. Hij vertelde over het gemak waarmee bij een van de grotere Zaanse horecagelegenheden drugs worden binnengesmokkeld. Pilletjes in de bh, poeders in of onder de sokken; niemand die het doorheeft. Of wil hebben. Bij de ingang wordt weliswaar gefouilleerd, maar alleen globaal. De kans dat je met je MDMA of andere genotsmiddelen wordt betrapt is nihil. Bij een controle zou de politie vuilniszakken nodig hebben om alle gevonden drugs af te voeren, zei mijn zegsman. En hij overdreef niet.

Toen Ruud Vreeman burgemeester van Zaanstad was, sloot hij wel eens een zaak waar drugs werden ontdekt. Ik heb de indruk dat er al heel lang geen sprake meer is van dit soort ingrepen. Is er minder aan de hand dan vroeger? Alles wijst uit dat daarvan geen sprake is. Is de controle minder geworden? Of zijn er andere mechanismen die het massale slikken en snuiven in de housewereld (en waarschijnlijk ook daarbuiten) stimuleren?

Wie het weet mag het zeggen.       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *