Wederopbouw-tv

De makers van onvolprezen series als De Oorlog en De Gouden Eeuw komen met een nieuw tv-programma. In 2014 gaan ze aandacht besteden aan de wederopbouw, de eerste vijf jaar na 1945. Prachtige keuze, wat mij betreft. Al was het maar omdat er dan hopelijk weer het een en ander boven water komt over de politionele acties in Nederlands-Indië. Het kabinet weigert consequent om wetenschappelijk onderzoek naar deze schandvlek te subsidiëren, dus dan moet het maar via een omweg.

Afgelopen week mailde een medewerkster van het komende NTR-wederopbouwprogramma me een paar vragen. Een van de zeven afleveringen wordt besteed aan Indonesië. En of ik namen had van Zaanse arbeiders die in 1946 staakten tegen het vertrek van de eerste lichting dienstplichtigen naar dat land. Haar tweede vraag betrof namen van mensen die Auschwitz hadden overleefd en daarover nog niet uitgebreid op tv hadden verteld.

Ik heb haar drie namen toegespeeld, maar er zijn ongetwijfeld meer mogelijke kandidaten. Mocht u iemand weten, meld het me dan svp even via info@schaapschrijft.nl. De bewaarders van de geschiedenis zullen u dankbaar zijn.


Op naar Indië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *