De nieuwe Marokkanen: MOElanders

Eerst waren het de Chinezen. Toen de Molukkers. Daarna de Surinamers. Vervolgens de Turken. De Antillianen. De Marokkanen. En nu zijn het de MOElanders. Oftewel de Midden- en Oost-Europeanen. 

Afgelopen maandag voerden Poolse uitzendkrachten actie bij Albert Heijn en Tempo Team. Ze willen namelijk betere arbeidsomstandigheden. Ze worden uitgebuit, opgejaagd en geïntimideerd. Werkgevers maken aan alle kanten misbruik van deze goedkope en hardwerkende gastarbeiders. Waar en wanneer hebben we dat eerder gehoord?

Het aantal MOElanders dat zich de afgelopen jaren meldde bij mijn werkgever, het Bureau Discriminatiezaken, is snel gestegen. Hun klachten zijn divers. Op de eerste plaats zijn daar de problemen op de arbeidsmarkt. Deze werknemers worden vaak afgescheept met een belachelijk laag salaris en slechte arbeidsomstandigheden. In gelijke situaties worden ze ongelijk behandeld. Het is alsof we terug zijn in de jaren zeventig.

Inmiddels breiden de problemen zich ook uit naar andere terreinen. Een overheidsinstantie die Polen niet in het Engels te woord wil staan, discotheken die Oost-Europeanen de toegang weigeren, stigmatiserende berichtgeving; dat soort werk. En laten we vooral het discriminerende Polenmeldpunt van de PVV niet vergeten.

De komende jaren zullen er nog veel acties gaan plaatsvinden. Bij die Zaanse grootgrutter en bij tal van anderen. Want zolang de overheid te weinig tegengas geeft en soms zelfs discriminatie in de hand werkt zit er weinig anders op. Hoe frustrerend dat ook is.    

1 gedachte over “De nieuwe Marokkanen: MOElanders”

 1. Dat er steeds meer klachten komen zegt op zich niets, dit komt mede door de aanzuigende werking van BD. Als ik morgen een site begin over slechte fietsen komen er ook meer klachten naar buiten.

  Niemand is verplicht om bij AH of anderen te werken, dit is een keihard feit en niet alleen voor Polen. Dat de Polen in Nederland werken heeft te maken met het politieke klimaat in Polen die zich niets gelegen laten liggen aan mensen die onder aan de ladder staan. Het probleem is niet bij AH begonnen.

  Als in 2014 de toelating van Bulgaren en Roemenen een feit is dan worden de klachten alleen maar erger. Ligt niet aan AH maar aan Brussel en Den Haag. Je kan simpelweg niet ongereguleerd de arbeidsmarkt van een land open gooien.

  Ik woon in Polen en daar kent men amper Engels en moet alles vertaald worden naar het Pools, op zich vraag ik me dan af waarover iemand klaagt terwijl het in zijn land van herkomst nog veel slechter is. In Polen zegt men ook rustig dit is Polen.

  Het Polenmeldpunt vermelden is een zwakte bod bij gebrek aan feiten. Wilders houdt zich aan de wet, of je er van moet houden is iets anders. Wat u doet is stelling nemen en politiek bedrijven, dit werkt niet naar een oplossing toe. Het Polenmeldpunt begon niet bij Wilders maar bij misdragingen van een kleine groep Polen. Dat problemen er zouden komen heeft u toendertijd in het commentaar kunnen lezen van de Hoofd-Commissarissen van Politie uit de grote steden.

  Het is een diep gewortelde misvatting dat de Overheid overal voor moet zorgen, is niet alleen onmogelijk maar verandering begint tussen de oren van mensen. Daar moet u zich op richten en niet links en rechts overal allerlei voorbeelden naar voren halen die menig Nederlander ook elke dag ervaart.

  U vergelijkt appels met peren. De Polen die naar Nederland komen hebben een werkverleden die in Polen 10x slechter is en na een inwerkperiode in Nederland en praten onderling komt ineens een vloedgolf aan klachten die ze in Polen nooit zouden zeggen.

  Waar zijn al die mensen gebleven die voor de komst van de Polen het werk deden?
  Denkelijk de meeste werkloos en daar wil u van dat ze meehelpen om de problemen op te lossen van de Polen. Zou zeggen, kom terug op aarde!

  Op elk onderdeel van uw schrijven is wat af te dingen, voor mij geen probleem. Maar komen we daar verder mee? Kom meer dan 25 jaar in Poolse kringen, zowel in NP als PL schrijf er over op mijn website.

  Weet waarover ik praat en dat is al meer dan 90% van de media in Nederland waarvan ik soms het idee heb dat ze daar denken dat Polen en provincie van China is. Berichten over Polen zijn te weinig diepgaand of correspondenten doen vier landen te gelijk uit kosten overweging!!

  Wij allen, en u ook, kopen van alles zonder zich elke keer af te vragen hoe en waar het vervaardigd is en hoe daar de werkomstandigheden zijn. Vraag maar eens aan iemand met een iPod of ze daar aan dachten bij aankoop. Zo zit de wereld in elkaar en u en ik veranderen daar niets aan, dat is de realiteit van eeuwen.

  Voor werkomstandigheden moet u niet bij Wilders zijn, met zijn achterban van werklozen, maar in Den Haag. Of bij de heer Wientjens van VNO. Ook leuk is al die te lang door gestudeerden die na één dag roepen de hel en verdoemenis over Nederland uit zien waaieren! En dat na één dag Meldpunt

  In Polen zijn nog steeds uitzendbureaus die landgenoten willens en wetens naar Nederland sturen wetend dat er geen werk is, maar wel geld opstrijken. Daar kan Polen wat aan doen.

  Overigens zijn Nederlanders die in Polen wonen in doorsnee ook niet erg gelukkig met de behandeling die ze van lokale instellingen in Polen krijgen, maar dit tyerzijde.

  Overigens al een vakantie naar Polen geboekt? 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *