Belastingparadijs Koog aan de Zaan

Wist u dat het internationale hoofdkantoor van internetmoloch Yahoo gevestigd was in Koog aan de Zaan? In Koog aan de Zaan, vraagt u verbaasd? Jazeker, in Koog aan de Zaan. En wel op Zuideinde 136, in een Zaans-groen, houten pand. Volgens de Volkskrant, Quote en andere experts maakt de digigigant gebruik van de fiscale sluiproute die Nederland is voor multinationals. Het is, met andere woorden, een belastingontduiker. Mooier kunnen we het niet maken. Door haar postbus te stallen in het Koogse pakhuis De Boterton bespaart Yahoo jaarlijks tientallen miljoenen aan fiscusafdracht. En daarmee is Koog aan de Zaan het Brasschaat van Noord-Holland. Met dank aan hoofdbewoner Reindert Dooves.

De webportal sluist miljarden naar Nederland, om het van daar door te sturen naar de Kaaimaneilanden en Maurtius. Zou Yahoo het geld direct overmaken naar deze belastingparadijzen (’twee notoire zwarte gaten als het gaat om belasting en toezicht’, aldus zakenblad Quote), dan zou Groot-Brittannië een ‘straftax’ heffen. Door de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten, blijft deze afstraffing uit. Yahoo bespaarde er alleen al in 2011 42,8 miljoen dollar aan belastinggeld mee. De Britse schatkist werd er aardig door getroffen.  

Niet alleen Yahoo opereert op deze wijze. Volgens de Volkskrant zouden 91 van de honderd grootste bedrijven ter wereld in Nederland actief zijn. In ieder geval op papier. Simpelweg door er een brievenbusfirma te vestigen. Het is een miljardenbusiness waarvan aandeelhouders rijker en alle andere burgers armer worden. Het is tevens volgens veel politici moreel verwerpelijk, en misschien zelfs crimineel.

Staatssecretaris Frans Weekers denkt daar anders over. Hij moest woensdag in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het beeld van Nederland als fiscale ontsnappingsroute. Het kostte hem moeite. Volgens Weekers was het allemaal legaal en min of meer netjes wat die belastingvluchtelingen deden. Wees daarom niet verrast als het hoofdkantoor van Pepsi Cola te vinden is in het pannekoekenrestaurant van de Zaanse Schans te vinden. En McDonalds in molen De Schoolmeester. Het mag en het kan.    

De Boterton is overigens al een tijdje in de aanbieding. Een echt koopje: voor slechts een miljoen bent u de eigenaar. Zou Reindert Dooves een huisje hebben aangeschaft op de Kaaimaneilanden?


Boterton van een miljoen

3 gedachten over “Belastingparadijs Koog aan de Zaan”

  1. Ok nu vallen bij mij ook de kwartjes. De meneer van yahoo heeft heel erg zijn best gedaan om getipt te worden voor kijk Zaans, daar gaat hij nu dus vanaf…

    1. Dag Erik. De boterton was al gekocht voor dat Reindert Dooves bij Yahoo in dienst was. Wellicht handig om Reindert zelf op te zoeken en in de ogen te kijken en te vragen hoe het zit? Ipv klakkeloos alles wat er op internet vermeld staat over te nemen aan gevuld met suggesties. Jammer. Had ik niet achter je gezocht Erik! Valkuil van het internet, het systeem waar iedereen maar in kan zetten wat hij wil, de persoon in kwestie wordt niet zelf meer iets gevraagd. Dacht dat je wel zo helder was. En begrijp je boosheid, maar blijf bij de feiten! En Yahoo, is een bedrijf, geen mens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *